Odštampajte ovu stranicu
Utorak, 27 Juni 2017 11:45

Mark Tven i mačak Bambino Istaknut

U porodičnoj kući američkog pisca Samjuela Langhorna Klemensa, poznatijeg kao Mark Tven je živelo možda čak 19 mačaka. Međutim, njegov mezimac je bio ipak mačak Bambino, kojeg mu je poverila na čuvanje njegova kćerka Klara dok se lečila u sanatorijumu. Radoznali Bambino mu je pružio jedini mir posle smrti njegove voljene supruge.

Nakon što je Olivija žena Marka Tvena umrla 1904. godine njegov svet se srušio. Njihova prelepa ljubavna priča se završila posle 34 godine braka, a cela porodica bila je duboko pogođena njenom smrću, jer je ona bila čvrst, a nežan moralni centar domaćinstva. Nakon što je Olivija umrla, jedna od njihovih kćerki, Klara je otišla u sanatorijum. Klara je imala crnog mačka kao kućnog ljubimca, u kome je mogla pronaći utehu, ali pošto joj nisu dozvolili da ga ostavi u sanatorijumu zatražila je od oca da se brine o njemu.

Crni mačak Bambino je došao u kuću Marka Tvena i postao njegova omiljena uteha u borbi sa ogromnom tugom. On ga je naučio da šapom pije vodu i da istom tom šapom gasi sveću, koja mu je služila za paljenje cigarete. Bambino se toliko ponosio svojim umećem da nijedan gost nije mogao da napusti kuću a da ne vidi ovaj spektakl. Ali, jednog dana Bambino je nestao, a Mark Tven je dao oglas u novinama New York American, u kojem je ponudio 5 dolara za povratak Bambina uz njegov opis: veliki i intenzivnocrni; debelo, baršunasto krzno; ima slabu ivicu bele dlake preko grudi; nije ga lako naći na običnom svetlu. Ubrzo se Mark Tven osećao toliko loše da je objavio oglas u svim novinama. Veoma brzo je usledio red mačaka i njihovih vlasnika, koji se pojavio u kući Marka Tvena, ali u njemu nije bilo Bambina. Dve ili tri noći nakon toga, Bambino se vratio kući, Mark Tven je bio oduševljen i potom je oglasio da je njegov mačak pronađen. Ali, i posle povratka Bambina dolazili su i dalje ljudi sa svim vrstama mačaka, a mnogi su samo želeli da vide Marka Tvena.

Pročitano 2304 puta Poslednji put izmenjeno Petak, 25 Septembar 2020 10:16
Stefan Tanasijević

Najnovije:

Srodni članci