Artnit

Ponedeljak, 14 Novembar 2016 12:19

Simbolika crvendaća Istaknut

Gravira crvendaća iz 1880. godine Gravira crvendaća iz 1880. godine

Mala braon ptica sa crvenim prsima, crvendać je omiljena u narodu. Tradicionalno crvendać simboliše radost, razvoj i obnovu i vezuje se za dolazak proleća. Svojom pesmom on zove ljude da izađu iz svojih domova i ponovo uživaju u prirodi, bez obzira koliko je bedan ili siv naš svet. Često se koristi i kao simbol zime i prikazuje na božićnim čestitkama i dekoraciji, i uz njega se vezuju brojna narodna verovanja.

Crvendaći imaju snažan značaj u antičkom mitu i predanju. Jedna priča ima svoje korene u evropskoj mitologiji, u kojoj je crvendać povezan sa Novom godinom i Božićem i simboliše božansku žrtvu i ponovno rađanje duha.

U srednjovekovnoj Evropi crvendać se često prikazuje povezan sa Isusom Hristom. Mali crvendać je odleteo na Isusov venac od trnja, hrabro nastojeći da skloni trnje sa svojim kljunom. Ali, ptica je samo pocepala svoja prsa na trnje. Od tada se smatralo da crvendać nosi crveno perje na svojim prsima kao znak časti.

Mnoga indijanska verovanja pripisuju crvendaću solarno simbolično značenje. Tako se on smatra simbolom zore, jer su njegova prsa ružičasto-crvene boje, a simbolom sunčevih zraka koji osvetljavaju zemlju sa nadom, jer je njegov kljun jarkožute boje. Verovalo se i da je sunce postavljeno na njegovim krilima.

Ravničarska plemena Indijanaca povezuju povratak sunca i početak proleća sa crvendaćem. Takođe, crvendać je bio simbol proročke vizije, jasnoće i velike mudrosti, zbog belog prstena oko oka.

Postoji narodno verovanje da crvendać štiti od udarca munja i gromova kuću ispod čijeg krova napravi gnezdo, a ukućanima donosi porodičnu slogu i sreću. Takođe, verovalo se i da nije dobro oterati crvendaća ili srušiti njegovo gnezdo, jer će onaj ko to učini oboleti i doživeti neizvesnu sudbinu.

Pročitano 6174 puta Poslednji put izmenjeno Nedelja, 06 Septembar 2020 10:51

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Urbane životinje Simbolika crvendaća