Artnit

Četvrtak, 24 Decembar 2015 12:09

Simbolika goluba Istaknut

Mikloš Barabaš - Golub pismonoša Mikloš Barabaš - Golub pismonoša

Golubovi su oduvek fascinirali ljude, a verovatno su najstarije pripitomljene ptice. Stari Egipćani su ih gajili još pre 3000 godina pre nove ere, a kasnije i Rimljani. U mnogim svetskim mitologijama i religijama, golub je smatran univerzalnim simbolom sklada, mira, ljubavi, blagosti i sublimiranog Erosa.

Golub je povezivan sa materinstvom i ženstvenošću. Na primer, majka Sumera boginja Ištar se često prikazuje kako drži goluba. Drevni Feničani povezavali su goluba sa Astartom, boginjom ljubavi i plodnosti. U staroj egipatskoj tradiciji golub je predstavljao simbol nevinosti.

U grčko-rimskoj mitologiji golub je simbol ljubavi i životne obnove. Tako su grčka boginja ljubavi Afrodita i rimska boginja ljubavi Venera simbolično predstavljane sa golubovima. Rimski pesnik Vergilije govori o tome kako su dva goluba vodila boga Eneja sumornom dolinom u čijim dubinama je rasla zlatna grana na ostrvu hrastova, poznatim kao sveti hrastovi. Golubovi su sišli sa drveta, odakle su uperili treperavi sjaj zlata. Navodi se i da je golubica u staroj Grčkoj povezivana sa skladom i njegovim simbolom, brojem osam i služila pri određivanju povoljnih predznaka i proricanja u Dodonskoj šumi.

Golubovi su bili glasnici boga mrtvih u hinduističkoj tradiciji. Jame Indijci veruju da je ubistvo golubice praćeno nesrećom.

Vekovima u Kini golub simboliše vernost i dugovečnost. Prema osnovnom ritmu godišnjih doba koji je izmena jina i janga, verovalo se da se u aprilu na dan prolećne ravnodnevnice, kobac preobražava u goluba, a golub u kopca, pri čemu je golub prestavljao simbol proleća.

U hrišćanstvu je golub u Starom zavetu, simbol mira, dobre volje i oproštaja, a u Novom zavetu Svetog duha, ljubavi i milosti Božje.

Priča o Noju i opštem potopu u Bibliji opisuje jedno od najranijih korišćenja goluba kao glasnika. Noje je poslao goluba iz kovčega nekoliko puta da vidi da li je potop završen, a kada se golub vratio sa grančicom masline u kljunu pokazao je Noju da su vode počele da se povlače. Postoje čak i raniji spisi, kao što je sumerski Ep o Gilgamešu, koji takođe uključuje priču o velikom potopu i kako je golub igrao ulogu glasnika.

U svadbenim obredima, folkloru, narodnim pesmama, poslovicama i bajkama, golub i golubica kao par predstavljaju arhetipski simbol zaljubljenosti i vernosti. Zato se golubovi povezuju sa ljubavnicima, a neki parovi i danas na svojim venčanjima imaju simbol belih golubova.

Pročitano 65009 puta Poslednji put izmenjeno Nedelja, 26 Maj 2019 11:08

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Urbane životinje Simbolika goluba