Artnit

Petak, 26 Juni 2015 12:18

Simbolika vrane Istaknut

Nicholas Roerich - Vrane Nicholas Roerich - Vrane

Postoji veliki broj priča, legendi i mitova o vranama. Kroz istoriju, vrana je povezivana sa pozitivnim i negativnim simboličkim značenjima. Ideja da je "vrana loš znak" potiče iz Evrope, verovatno zato što se hrani strvinom i crne je boje.

Vrana se povezuje sa Suncem, dugovečnošću, novim počecima, smrću, promenama, zloj kobi, proroštvom i hrišćanskom usamljenošću. Povezavala se sa majčinskom ljubavlju i duhovnom snagom. Verovalo se da se vile ponekad prerušavaju u vrane da bi činile razne nevolje.

U starom Egiptu su dve vrane, kao i dve grlice bile simboli monogamije. Za drevne Kelte, vrana je bila znamenje smrti i sukoba, a za mnoge Stare Grke i Rimljane simbol zle kobi. Grčka mitologija ju je povezivala sa proročkim moćima boga lepote Apolona i smatrala je glasnikom boga podzemnog sveta Hada.

Jedan od mitova vezanih za vrane propoveda da su one dužne da vode duše na njihov konačni put kroz mrak, u svet mrtvih. Ali, dešavalo se da vrana ponekad prenese u svet živih dušu punu bola zbog nepravde koja joj je naneta, da bi ispravila tu nepravdu i pronašla mir u svetu mrtvih.

Indijanci su vrane smatrali inteligentnim pticama i simbolom otpornosti, lukavosti, nezavisnosti i preživljavanja u najtežim uslovima, kao i simbolom drevne mudrosti i magije.

Nomadski narodi vranu smatraju simbolom napretka. Lovci imaju pozitivno mišljenje o vranama, jer su njihove oči često uperene prema stadu životinja.

U kineskim i japanskim mitovima vrana je prikazana kao simbol ljubavi i primer sinovljeve ljubavi i predanosti. Jedna kineska legenda pripoveda kako je vrana postala solarni simbol. Hindusko božanstvo Šani, sudija u svetu mrtvih, je često prikazivan na leđima vrane.

Pročitano 37741 puta Poslednji put izmenjeno Petak, 26 Juni 2015 12:58

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Urbane životinje Simbolika vrane