Artnit

Nedelja, 17 Avgust 2014 13:30

Simbolika labuda Istaknut

Gustav Moro - Leda Gustav Moro - Leda

Od davnina su labudovi nadahnjivali ljudsku maštu. Mnoge legende govore o labudu, i u raznim kulturama ima bogata simbolična značenja. Zbog svog načina života, i uske povezanosti sa vodom, pored koje se čak i gnezdi, smatra se ujedinjenjem vode i vazduha, ali i oličenjem samoće i izolovanosti.

Prema jednoj legendi o postanku sveta, labud predstavlja kombinaciju vazduha i vode, koji su neophodni elementi za rast i razvoj semena i obnavljanje vegetacije. Na taj način on simboliše i sam život.

U starom Egiptu, verovalo se da duše pokojnika labud odvodi na onaj svet.

U rimskoj mitologiji labud je smatran za svetu pticu i povezivan sa Venerom, boginjom ljubavi.

U antičkoj Grčkoj labud je povezivan sa Apolonom, bogom Sunca, i često slikan sa lirom. Afrodita, boginja ljubavi je imala nacrtanog labuda na svojim kočijama.Vrhovni bog Zevs je uzeo oblik labuda neverovatne lepote, da bi se približio Ledi, ženi spartanskog kralja u koju se zaljubio.

Kod Kelta, labud je bio božanstvo Sunca i povezivan sa muzikom, ljubavlju, čistoćom i dušom. Verovalo se da ima isceliteljsku snagu Sunca i da njegova pesma ima magijske moći. Par labudova je u keltskom mitu vozio sunčevu kočiju preko raja. Labudovi su mogli da uzimaju ljudski oblik, i većina nebeskih bića koja iz nekog razloga svraćala na Zemlju, uzimala je njihov oblik.

U germanskoj mitologiji boginje ratnice valkire su se mogle pretvoriti u labudove. One su odlučivale o ishodu bitke i o tome koji će ratnici ući u Valhalu nakon pogibije. Ponekad su skidale belo perje, ali ako bi ga čovek ukrao, morale su da ga slušaju.

Stari Sloveni su verovali da labud predstavlja dušu predaka, ali i božanske i demonske osobine. Verovali su da vile koje umeju da se pretvore u sokola, vuka, zmiju i druge životinje, mogu da se pretvore u labudove.

Na Istoku je labud smatran simbolom plemenitosti, elegancije i smelosti, kao i svetom, božanskom pticom. Postoji verovanje u hindu veri, da je vrhovni labud sneo zlatno nebesko jaje iz kojeg je izašao Brama. Po zidovima hindu hramova, urezivan je par labudova koji se u životu održavaju medom rascvetalog lotosa-znanja, a Brama je često prikazivan kako jaše na labudu.

Postoji konstelacija na Mlečnom putu koja se zove Labud, gde su zvezde raspoređene tako da formiraju krst. Taj nebeski labud se povezuje sa Isusom Hristom koji sam nosi svoj krst.

Zbog svoje čiste bele boje u mnogim delovima sveta labud je simbol svetlosti, čistoće, nevinosti, ljubavi. Crnom labudu su, međutim pripisivana mistična i okultna svojstva.

U skoro svim kulturama labud je simbol dobrote i blagosti kulturama. Ali, u nekim indoevropskim mitovima, na primer labud predstavlja zlu ženu.

Kao simbol u snu labud može da označava ličnu transformaciju, intuiciju, osetljivost, pa čak i "više ja" unutar svake osobe.

Pročitano 42455 puta Poslednji put izmenjeno Nedelja, 06 Oktobar 2019 10:45

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Urbane životinje Simbolika labuda