Artnit

Subota, 26 Juli 2014 14:20

Nimfe kao kućni ljubimci Istaknut

Nimfa je veoma rasprostranjena, privržena i omiljena vrsta srednjeg papagaja. Zbog ćube koju ovaj papagaj ima, neki ga svrstavaju u najmanjeg kakadua. Kao kućni ljubimac veoma je pripitomljiva i nije previše probirljiva kada je reč o ishrani i nezi.

Pošto je nimfa veličine oko 30 do 40 cm i ima prilično dug rep, potreban joj veći četvrtasti kavez. U kavez se stavlja hranilica, pojilica, drvene prečke ili prirodne grane, a mogu da se stave i igračke kao što su zvončići, ogledalca, ali i grančice i sipina kost za trošenje kljuna. Ponekad i sama nimfa izabere svoju najdražu igračku, kao što je na primer plastična olovka ili neki sličan predmet koji nađe u svojoj blizini. Soba u kojoj spava treba da bude mirna i zamračena, a kavez pokriven tamnom tkaninom. Kavez treba svakodnevno čistiti, a jednom mesečno oprati u vrućoj vodi.

Način na koji se nimfe gaje utiče na njihovo ponašanje kada odrastu. Tako neke mogu da budu veoma društvene, a neke se mogu povlačiti kada im se približi nepoznata osoba u ugao kaveza.

Nimfe se lako pripitomljavaju, ako je vlasnik strpljiv i često kontaktira sa njima. Lako uče da oponašaju različite zvuke, zvižduke i melodije. Mlade nimfe do 3 meseca starosti brzo nauče da govore, ali u početku treba birati reči koje nalikuju na njihovu pesmu, i uz malo više rada i truda mogu da nauče da oponašaju i dvadesetak lakših reči i poneku kratku rečenicu. Kada se naviknu na prostor i na glasove ukućana, sleću na sto, rame, glavu i jedu iz ruke ili usta.

Ženke se brže pripitomljavaju i privrženije su od mužjaka, koji su ponekad tvrdoglavi i zahtevni. One posebno vole da se maze češanjem po glavi iza ćube i u predelu ušiju, a mužjak je oholiji, ali ima lepše oglašavanje.

Nimfe se uglavnom dobro slažu sa drugim kućnim ljubimcima. Ako dođu mlade u novi dom, ne boje se pasa, mogu da se sprijatelje sa mačkom ili satima posmatraju ribice u akvarijumu.

Zbog opšte kondicije i psihičkog zdravlja preporučuje se da se nimfa pušta svaki dan da slobodno leti u sobi. Da ne bi odletela, treba držati zatvorene prozore uz obavezne zavese, kako se ne bi povredila, jer ne vidi staklo.

Nimfa ne jede nogom, već samo kljuca. Hrani se semenkama prosa, ovsa, suncokreta, sirka šećerca, američkog sirka i konopljom. Od povrća joj prija rendana šargarepa ili isečena na kolutove, spanać, listovi maslačka, grančice peršuna, seme neljute paprike, krastavac, a treba izbegavati salatu i kupus. Prija joj jabuka, kruška i sve vrste mekanog voća. Jede i gotovu mešavinu semenki, prilagođenu za nimfe.

Pošto su nimfe veoma društvene ptice, ne vole da budu same više od 5 sati dnevno. Zato nabavite bar još jednu nimfu.

Iako su nimfe spremne za parenje sa 9 meseci, preporučuje se da se ne dozvoli prvo parenje bar do 14 meseci starosti. 7 do 10 dana posle parenja, ženka snese 2 do 8 jaja u postavljeno gnezdo. I mužjak i ženka, leže na jajima, a posle 18 do 21 dana izlegu se mladi o kojima brinu oba roditelja. U pripremi za parenje i za vreme ishrane ptića treba im obezbediti hranu koja je bogatija vitaminima i mineralima, i posebne mešavine meke hrane.

Pročitano 30588 puta Poslednji put izmenjeno Subota, 12 Januar 2019 11:30

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Urbane životinje Nimfe kao kućni ljubimci