Artnit

Subota, 21 Juni 2014 13:23

Problemi u ponašanju ptica kućnih ljubimaca Istaknut

Papagaji i druge ptice koje se gaje kao kućni ljubimci ponekad ispoljavaju problem u ponašanju i iritiraju ljude koji žive sa njima. Srećom, za većinu tih problema postoje prilično jednostavna rešenja, i vlasnici ih mogu rešiti ako ulože malo vremena i truda.

Griženje je jedan od najčešćih problema u ponašanju ptica kućnih ljubimaca. To je takođe normalno ponašanje kod malih papagaja, ali problem nastaje kada ptica poraste. Ovaj problem se lako rešava kada se otkrije uzrok. Razmotrite da se ptica možda ne plaši nečega ili jednostavno pokušava da se igra sa Vama. Neki savetuju da ptici koja grize ne treba posvetiti pažnju, maziti je ili držati u rukama oko mesec do dva. Ako ptica grize iz besa treba prvo postići poverenje, a ako je to posledica razmaženosti ili potrebe za dominacijom, treba je prvo naučiti da poštuje vlasnika i uvažava njegove zabrane.

Kreštanje je još jedno nepoželjno ponašanje koje mnogi vlasnici ptica vide kao smetnju. Dok sve zdrave ptice krešte i vokalizuju u nekom trenutku tokom dana, problem kreštanja može biti rezultat dosade, depresije, straha ili neke druge vrste stresa koji ptica doživljava. Za suzbijanje ovog oblika ponašanja preporučuje se da se ptici pokrije glava ili da se unese u mračan prostor tokom 1 do 3, a najviše 15 minuta, i to pre nego što ptica počne da krešti.

Destruktivno ponašanje kod ptica, a posebno kod papagaja je često znak da ima problem sa svojim okruženjem, ili da ne prima dovoljno vitalne mentalne stimulacije. Ptice su veoma inteligentne i treba im mnogo pažnje da im ne bi bilo dosadno. Uzroci dosađivanja su: premali kavez, nedovoljno igračaka, neizlaženje iz kaveza, jednolična okolina, neodgovarajući raspored prečki, usamljenost i nedovoljna pažnja vlasnika. Ako ptica pokazuje znake destruktivnog ponašanja, procenite koliko vremena provodite sa njom, i što više je uključite u Vaše svakodnevne aktivnosti.

Čupanje perja se može javiti u slučajevima kada su ptice jako depresivne i neprilagođene u svojoj sredini. Ako primetite da ptica čupa perje odmah treba da se konsultuje veterinar kako bi se isključila mogućnost oboljenja. Ako se utvrdi da ne postoji medicinski razlog za čerupanje Vaše ptice, onda razmotrite način na koji je smeštena, ishranu, i odnos sa njom. Suviše mali ili prljav kavez, nepravilna ishrana, i ne obraćanje dovoljno pažnje na pticu može izazvati čupanje perja Vašeg kućnog ljubimca.

Često ptice pokazuju iznenada teritorijalnu agresivnost, jer jednostavno imaju hormonalne probleme zbog sezone parenja. Međutim, teritorijalnost može biti znak da ptica nije srećna i da se ne oseća prijatno sa Vama. Da obuzdate teritorijalnost i srodno ponašanje, pokušajte vežbanje neke tehnike vezivanja sa svojim pernatim prijateljem.

Pročitano 7788 puta

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Urbane životinje Problemi u ponašanju ptica kućnih ljubimaca