Artnit

Četvrtak, 31 Oktobar 2013 17:13

Poni - neobičan kućni ljubimac Istaknut

Mnogi smatraju da je poni jednostavno ždrebe ili čak mali konj. Reč poni potiče od stare francuske reči poulenet, što znači ždrebe, mlad, nezreo konj. Ali ovo nije savremeno značenje, jer za razliku od ždrebeta konja, poni ostaje mali i kada potpuno poraste.

Poniji su pripitomljeni i odgajani za razne svrhe širom severne hemisfere, ali uglavnom za nošenje tovara i za rekreativno jahanje. Tokom industrijske revolucije, posebno u Velikoj Britaniji značajan broj ponija je korišćen u rudnicima za vuču uglja. Danas poniji imaju različite namene - kao takmičarski konji u jahanju, učestvuju na izložbama konja, na treninzima jahanja za decu, a koriste ih i za prevoženje tovara. Poni postaje i drag kućni ljubimac.

Iako su poniji i konji povezani, oni se međusobno razlikuju, pre svega po ponašanju i visini. Prosečna visina ponija je između 80 i 150 cm. U kretanju poni ima veoma siguran korak, i stabilan je u pokretu.

Poni ima kraći, mišićav vrat i zaobljen greben uz kratka i veoma snažna leđa. Glava je kratka i široka, a prema njušci se sužava postepeno. Male uši su veoma pokretljive i osetljive. Noge su jake, kratke, a kopita mala, tvrda i izdržljiva na neravnim, stenovitim terenima. Rep i griva su dugi i gusti, i štite ga od hladnoće i vlage.

Poni konje odlikuje dobroćudna narav i pitomo ponašanje. Njihova inteligencija zavisi i od porekla, odnosno rase. Druželjubivi su, vole igru, a posebno blizinu dece i druženje sa njima.

Poni nije uvek idealan za dete, posebno za jahača početnika. Neki poniji mogu da budu vatreniji, tvrdoglaviji od konja. Potrebna im je čvrsta disciplina i mekane komande. Dobro obučeni poniji su dobri za decu koja uče da jašu.

U najpoznatije rase ponija spadaju: šetlland, velški poni, eksmur i dartmur.

Pročitano 7383 puta

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Urbane životinje Poni - neobičan kućni ljubimac