Artnit

Ponedeljak, 12 Novembar 2012 08:45

Morsko prase - mazni kućni ljubimac Istaknut

Morsko prase ili zamorac, zamorče је vrsta glodara koja potiče iz Južne Amerike. Naziv prase je verovatno dobilo zbog velikog apetita, a naziv "morsko" je, prema mišljenju etimologa, dobilo zbog činjenice da je prvi put doneto u Evropu "preko mora", brodom.

Divlji primerci morskih prasića nastanjuju šupljine pašnjaka, savana i livada Kolumbije, Venecuele, Argentine i Brazila. Veruje se da su morski prasići bili glavni izvor hrane u Peruu pre vremena Inka. Istoričari i arheolozi tvrde da je gajenje morskih prasića počelo oko 5000 godine pre nove ere na Altiplanu, visoravni kraj jezera Titikaka između Bolivije i Perua. Na Andima su tradicionalno gajeni zbog jela, a korišćeni su i kao valuta u trgovini, u raznim društvenim ritualima i u tradicionalnoj medicini. Posle španskog osvajanja Perua 1500. godine morsko prase je preneto u Evropu, gde vremenom postaje popularan kućni ljubimac.

Postoje razne vrste morskih prasića različitih veličina, jednobojni, šareni, kratkodlaki, dugodlaki i razne mešane varijante, kao i nekoliko varijeteta prema dužini i vrsti dlake. Osnovna podela morskih prasića je na dugodlake, kratkodlake i one sa svilenkastom dlakom. Najčešće rase su američka (kratke i meke dlake), abisinska (kratke dlake sa "čupercima" koji se nazivaju rozete) i peruanska (dugodlaka). Ima i raznobojnih varijeteta. Kod nas su uglavnom zastupljene kratkodlake varijante koje su lakše za gajenje, zato što ne zahtevaju posebnu negu dlake.

Danas morski prasići spadaju u najpopularnije kućne ljubimce u celom svetu. Pre svega zato što nisu naročito zahtevni kao kućni ljubimci, pitomi su i umiljati.

Druželjubivost i prijateljsko raspoloženje su osobine morskih prasića. Oni su veoma društvene životinje koje u divljini često žive u velikim grupama. Zbog toga se savetuje čuvanje istopolnog para.

Morski prasići su "vokalne" životinje, proizvode mnogo različitih zvukova. Svako morsko prase ima svoju ličnost i ume zvucima da pokaže svoje raspoloženje. Kada je srećno, "prede" bar pola sata svaki dan. Ako je gladno, glasno skviči, a cijuče kada čuje da dolazi hrana.

Morski prasići su simpatične životinje, vole da skaču, zabavljaju se, istražuju svoju okolinu, trčkaraju van kaveza i da se kriju. Zato je dobro da im se nabave igračke koje im to omogućavaju, cevi od tvrde plastike kroz koje mogu da se provlače i da se sakriju u njih, klackalice i loptice za igru. Mogu se naučiti i jednostavnim trikovima, mada je potrebna velika upornost, puno ponavljanja i nagrađivanje hranom.

Ukoliko želite umiljatog i maznog kućnog ljubimca morsko prase može biti pravi izbor. Morski prasići se veoma lako održavaju, prijateljski su raspoloženi, radoznali su i rado komuniciraju. Ali, kao i ljudi, skloni su promenama raspoloženja. Vole udobnost, osećaju bol, hladnoću, strah, pa čak i mole za hranu, ali samo vlasnika.

Pročitano 6767 puta Poslednji put izmenjeno Subota, 17 April 2021 11:11

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Urbane životinje Morsko prase - mazni kućni ljubimac