Odštampajte ovu stranicu
Nedelja, 29 Septembar 2013 18:44

Koridorasi - ribice čistači Istaknut

Korisni stanovnici akvarijumske zajednice su ribice iz roda Corydoras. Nazivaju se čistačima zbog njihovog načina ishrane, a često ih zovu i muljaši, jer "prekopavaju" dno akvarijuma. One su ne samo korisne, već su i veoma otporni i zanimljivi kućni ljubimci. Zbog svoje "komunalne" funkcije koristan su dodatak za svaki akvarijum.

Koridorasi su miroljubive akvarijumske ribice, poreklom iz Južne Amerike, najčešće veličine 4 do 7 cm. Ženka ima zaobljeno leđno peraje i skoro je duplo veća od mužjaka, a mužjak ima špicasto leđno peraje.

Akvarijumi sa peskovitom podlogom ili šljunkom sitne granulacije su omiljeno mesto za koridorase, jer ako je šljunak krupan mogu da se povrede. Veoma su osetljivi na so. Temperatura vode u akvarijumu ne bi trebala da bude veća od 26 stepeni.

Koridorasi su stalno u pokretu, i kreću se uglavnom po dnu akvarijuma u potrazi za algama, živom hranom, otpacima hrane, a ponekad jedu i uginulu ribicu. Vole da se zavlače i sakrivaju, pa se preporučuje stavljanje različitih biljaka za sakrivanje. Osećaju se sigurno i veselije kada su u istom akvarijumu u grupi od pet ili više pripadnika svoje vrste.

Omiljena hrana za koridorase su grindal crvi, ali i granulirana suva hrana.

Kada se koridorasi mreste najbolje je da se izdvoje u poseban akvarijum. Na svaku zrelu ženku treba obezbediti najmanje dva mužjaka. Dno akvarijuma za mrešćenje treba da bude meko i tamno, a stimulansi za mrest su snižene temperature na 17 do 18 stepeni i dodavanje veće količine sveže vode. Zanimljiva je njihova "svadbena igra". Ženka pliva u krug po akvarijumu, a oko nje se plivajući prepliću mužjaci. U jednom mrestu ženka izbaci oko stotinak komada ikre koje se polažu na list, kamen ili staklo akvarijuma. Posle tog čina roditelje treba izvaditi iz akvarijuma. U akvarijumu sa ikrom treba održavati temperaturu oko 20 stepeni, i ne treba ga posebno zamračivati. Inkubacija na 20 do 30 stepeni traje 5 do 8 dana. Mladi koridorasi počinju da plivaju posle jedne nedelje.

Pročitano 11508 puta
Stefan Tanasijević

Najnovije:

Srodni članci