Artnit

Nedelja, 22 Septembar 2013 16:31

Zlatne ribice i njihove tri želje Istaknut

Zlatna ribica je slatkovodna riba iz porodice šarana i jedna od prvih domestificiranih riba. Poreklom je iz Kine i u prirodi živi u rekama, jezerima i mirnim vodama do dubine od 20 metara. Jedna je od najpopularnijih akvarijumskih ribica, uglavnom zbog svoje otpornosti i izdržljivosti. Zlatne ribice se preporučuju početnicima, jer nisu mnogo zahtevne za držanje.

Zlatna ribica, ili Carrasius auratus, je latinski naziv skupa više različitih varijanti ribica istog genetskog materijala. Danas ima više vrsta zlatnih ribica, koje se razlikuju po boji, obliku tela i dužini peraja. Neke se varijante toliko razlikuju da mnogi misle da se radi o potpuno različitim vrstama, a ne istoj ribici. Oba pola su uglavnom iste boje.

Zlatna ribica u prirodi poraste i do 30 cm, a može živeti do 45 godina u dobrim uslovima. U akvarijumu živi kraće, a poraste do 15 cm. Većinu vremena provodi na dnu akvarijuma, a na površinu vode izlazi da se hrani.

Zlatnoj ribici je neophodna pravilna i raznovrsna ishrana, vitamini. Hrani se biljnom i životinjskom hranom, ali i gotovom hranom u kojoj su hranjive materije posebno izbalansirane, u raznim granulama. Hrani se jednom ili dva puta dnevno i to u vrlo malim količinama, na primer 5 do 6 listića po ribici dnevno. Ona će rado pojesti svu hranu koja joj se da, ali to može dovesti do prejedanja, a u nekim slučajevima i do bolne smrti.

Optimalna temperatura vode u akvarijumu u kome su zlatne ribice treba da bude oko 20 do 22 stepeni. Mogu da prežive i na nižoj temperaturi, ali ne tolerišu nagle promene temperature, koje ih mogu i ubiti.

Zlatnim ribicama je potrebno mnogo kiseonika. Zato im treba omogućiti dobru filtraciju i aeraciju vode.

Zlatne ribice su veoma miroljubive i društvene, i zato je dobro imati više ovih ribica u akvarijumu. Mogu se držati i sa drugim vrstama ribica, ali ne sa tropskim vrstama. Uz njih je poželjno i držati neku vrstu koja se hrani na dnu akvarijuma kako bi se održala čistoća akvarijuma.

Ako nema dovoljno sunčeve svetlosti zlatne ribice će izgubiti svoju prirodnu boju i mogu postati, čak i potpuno bele.

Ako je ishrana zlatnih ribica pravilna i raznovrsna mreste se po nekoliko puta godišnje. Odrasla, debela ženka u jednom mrestu izbaci od 2000 do 3000 jajašca. Ikru i mlađ treba izdvojiti iz akvarijuma nakon mresta da ih roditelji ne bi pojeli. Nakon dva do tri dana, iz ikre se izleže mlađ koja počinje da liči na odrasle ribice nakon sedam dana. Zlatnu boju i sve ostale karakteristike odrasle ribice dobijaju nakon godinu dana.

Zlatnim ribicama je potreban dovoljno veliki akvarijum sa puno biljaka koje će one uglavnom uništavati, ali i uživati u njima. Minimalni akvarijum, po većini uobičajenih standarda, je veličine 30 litara vode po ribici, ili uz vrlo jak filter i puno biljaka, 20 litara po ribici. Preporučuje se da se odrasloj ribici osigura minimalno 40 do 50 litara vode, jer će ako joj uslovi u akvarijumu odgovaraju porasti i do 30 cm.

Unutrašnjost akvarijuma treba da se dizajnira tako da što više podseća na prirodno stanište zlatne ribice. Preporučuje se neki prirodni materijal za dekoraciju, kao što je na primer kamen ili drvo.

Pročitano 6548 puta

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Urbane životinje Zlatne ribice i njihove tri želje