Artnit

Ponedeljak, 24 Juni 2013 20:13

Svraka - crno-bela dugorepa ptica Istaknut

Arčibald Torbern - Svrake Arčibald Torbern - Svrake

Svraka je vrsta ptica iz porodice vrana. Nastanjuje velike delove Evroazije, severne Afrike i severne Amerike. Može se videti svuda gde god postoji kombinacija drva i obližnjih otvorenih prostora, uključujući parkove i vrtove. Lako se prepoznaje po izrazito crno-belom perju i dugom repu.

Svraka ima dugo crno telo i bela krila. Na donjem delu leđa perje je tamnoplave boje i metalnog odsjaja. Duga je od 40 do 51 santimetar, samo rep 26 santimetara i teška je oko 100 grama. Mužjak je neznatno veći od ženke. Potiljak, gornji deo vrata i ramena su beli kod mužjaka, a kod ženki sivi. Oči odraslih svraka su kestenjasto smeđe. U odnosu na masu tela, mozak svrake je proporcionalne veličine kao kod šimpanzi, gorila, orangutana.

Svake godine svraka gradi gnezdo na drvetu ili visokom šiblju, na visini do 15 metara od tla. Pravi je majstor u nalaženju dobrog materijala za izgradnju gnezda. U kljunu nosi, ne samo grane i šiblje, već ponekad i komadiće armature, žice. Donju podlogu gnezda pravi od suvih grančica i trnja, a na njih slaže debeli sloj ilovače, u unutrašnjost stavlja fine korenčiće, travu i životinjsku dlaku. Iznad gnezda gradi "zaštitni krov" od šiblja, trnja, suvih grančica, da bi zaštitila od napada grabljivica jaja i ptiće.

Glas koji prati svraku kao "kradljivicu srebra" nije potpuno zaslužen. Istina je da ona ponekad odnosi svetlucave predmete u gnezdo, kao što su parče stakla, sjajni parčići metala, pa čak i predmeti od zlata. Međutim, dokazani slučajevi krađe od ljudi su izuzetno malobrojni.

Razmnožavanje svraka se uglavnom odvija u proleće. Iako je svraka veoma mirna, tokom sezone parenja pojedine svrake postaju agresivne prema svim uljezima koji se približe njihovim gnezdima. Ženka u gnezdo snese od pet do osam jaja, na kojima leži nekoliko nedelja. Kada se izlegu ptići nemaju perje, ali nakon nekoliko dana, već imaju crno-belo paperje.

I kada je u letu ili u "šetnji", u stvari, svraka je u potrazi za hranom. Let je karakterističan, sa brzim, lepršavim zamasima krila izmenjenim sa kratkim klizanjima.

Hrani se insektima i njihovim larvama, sitnim sisarima, a jede i plodove biljaka, semenje. Kada ima hrane u izobilju, višak dobro krije, i kasnije ga nepogrešivo nalazi.

Parovi svraka ostaju zajedno tokom njihovog celog života. Ukoliko jedan od njih ugine, "udovac" ili "udovica" će naći novog mladog partnera iz istog jata. Svrake često formiraju jata zimi na određenoj teritoriji. Jato zavisi od ove teritorije zbog potreba ishrane, legla i gnezda. Zato je svi članovi aktivno brane.

Iako spada u red ptica pevačica, svraka se sigurno ne može pohvaliti glasom, ali može inteligencijom. Mnogi eksperimenti su pokazali da svrake spadaju među inteligentnije ptice. One pamte, čak i prepoznaju svoj odraz u ogledalu (što mnoge životinje ne mogu). Poznato je i da umeju da koriste oruđe, skladište i čuvaju hranu, pa čak i da ptićima daju komadiće hrane iskidane u skladu sa njihovom veličinom.

Pročitano 12089 puta Poslednji put izmenjeno Subota, 04 Maj 2019 10:37

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Urbane životinje Svraka - crno-bela dugorepa ptica