Odštampajte ovu stranicu
Nedelja, 28 Oktobar 2012 13:32

Ribice - nečujni kućni ljubimci Istaknut

Akvaristika, odnosno gajenje, negovanje i podizanje ribica i vodenih biljaka, živog sveta, ispod površine vode poznato je već vekovima. Za preteče današnje akvaristike smatraju se Kinezi i Japanci. Oni su prvi stvorili prirodne uslove u akvarijumu, a ukrasne ribice u vrtnim bazenima i manjim veštačkim jezerima su postale važan deo uređenog prostora oko kuće u tom delu sveta.

Akvaristika je hobi u stalnom usponu koji može doneti uživanje u novom mikrosvetu koji sami kreiramo i održavamo. Akvarijum sa ribicama može postati i zanimljiv estetski ukras u domu.

Akvariste uglavnom interesuju tropske ribice. Tropske ribice, imaju znatno kraći životni vek nego "ekonomski zanimljivije" i poznatije ribice. Samo ribice iz porodice Curussiusu, zlatne ribice, prekorače životnu deceniju, a Trihogasteri je dostignu. Zlatne ribice su jedna od prvih domestificiranih riba, koje su i danas popularne među akvaristima. Trihogasteri spadaju u grupu gracioznih plivača коji su јеdinstveni po boji i šari.

Životni vek većine vrsta ribica traje maksimalno do tri godine. U akvarijumskim uslovima, kada su oni optimalni, ribice duže žive nego u prirodnoj sredini, mada je u praksi često obrnuto. Nedostatak žive hrane ili korišćenje zamrznute hrane, česti mrestovi i pogoršani hemijski sastav vode skraćuju njihov život na godinu dana, odnosno neki mesec duže ili kraće.

Kada birate ribice za akvarijum rukovodite se pre svega svojom željom za vrstom. Ali, uvek vodite računa o tome da li imate i da li ćete moći da im obezbedite sve neophodne uslove. Ribice koje mogu da se nabave na našem tržištu potiču iz različitih sredina, pa zato i o tome treba da se vodi računa prilikom kupovine. Pri kupovini ribica treba se informisati i o njihovim osobinama i sklonostima. Neke vrste kao što su razne vrste "čistača" i muljaši (koridorasi) žive na dnu, pa im zato treba obezbediti šljunak, korenje, biljke. Neke vrste kao što su zebrice, ksifoi, gupike, više vole sredinu akvarijuma i retko se spuštaju na dno. Uvek morate uzeti u obzir i činjenicu da se određene vrste ribica međusobno ne slažu.

Ako ste rešili da se bavite akvaristikom za početak, najbolje je da nabavite ribice koje ne zahtevaju veliku pažnju i negu. Početnicima se preporučuju cipranide i percide koje su veoma živahne, ne zahtevaju komplikovanu negu i nemaju potrebu za većim instalacijama. Tek kada se ovlada zakonitostima zajednica ukrasnih ribica i kada se u potpunosti shvate osnove biotičkih i abiotičkih faktora životne sredine u akvarijumu, može da se pređe na gajenje ribica kojima su neophodni grejač i filter.

Gajenje ribica kao kućnih ljubimaca je ne samo odgovornost i obaveza, već može donositi i veliko lično zadovoljstvo. Njihovo prisustvo smanjuje napetost i unosi mir i spokoj u atmosferu doma. Akvarijum sa ribicama je idealan posebno za one koji nisu nikada imali kućnog ljubimca.

Feng šui, drevna kineska veština, preporučuje da se akvarijum sa zlatnim ribicama drži u dnevnoj sobi jer stvara opuštenu i smirujuću atmoferu. Reč riba na kineskom jeziku znači višak, suvišak, dodatak pa otuda i verovanje da akvarijum sa zlatnim ribicama može poboljšati finansije.

Pročitano 7980 puta Poslednji put izmenjeno Petak, 16 Avgust 2013 19:09
Stefan Tanasijević

Najnovije:

Srodni članci