Artnit

Nedelja, 19 Maj 2013 20:09

Kos - ptica pevačica Istaknut

Kos je rasprostranjen u svim zemljama Evrope, a ima ga i u Africi, Aziji i Australiji. Najčešće naseljava šume i livade, a sve češće i vrtove i parkove u gradovima. Lako je prepoznatljiv po svom snažnom glasu i pesmi, koja se smatra jednako lepom, a možda i lepšom od pesme slavuja.

Kos je veličine oko 25 santimetara, teži oko 100 grama, a raspon krila mu je 34 do 38 santimetara. Mužjak kosa ima crno perje, dug žutocrvenkasti kljun i žutocrvenkasti krug oko očiju. Ženka je tamno smeđa i nešto je svetlije boje na trbuhu, koji je posut mnoštvom pegica smeđkaste boje.

Kos se gnezdi često u vrtovima, parkovima i šumama. Gnezdo gradi na tlu, u grmlju, na zidovima zgrada ili na drveću. Za gradnju gnezda koristi blato, grančice i suvu travu, a unutrašnjost oblaže korenčićima. Gnezdo uglavnom gradi ženka, a mužjak ponekad pomaže pri sakupljanju materijala.

Sezona razmnožavanja kosova traje od marta do juna. Ženka kosa u gnezdo snese od 3 do 7 jaja, na kojima leži oko 17 dana. Par ima 2 ili 3 nasada godišnje.

Nakon izleganja, mladi ptići u gnezdu provode oko dve nedelje. O njima brinu i hrane ih, i mužjak i ženka. Čak i kada osnaže i izađu iz gnezda, oba roditelja još neko vreme brinu o njima. Može se desiti da ženka kosa odmah snese nova jaja, pa u tom slučaju mužjak brine o ptićima, dok ne postanu potpuno samostalni.

Kos peva sa dobro vidljivog mesta, većinom u sumrak i zoru. Pesma je vrlo zvučna i prijatna. Sastoji se od jasnih, promenljivih visokih i niskih tonova, skoro uvek praćenih tišim, kratkim cvrkutom.

Kos je svaštojed. Najviše se hrani insektima, naročito glistama, koje kljunom izvlači iz zemlje. Jede i razne semenke i sve vrste jestivih bobica i voća. Zimi se uglavnom hrani sitnim bobicama i semenkama koje ostaju na granama drveća.

Prirodni neprijatelji kosa su mačke i lisice, koje neće propustiti priliku da im pojedu jaja ili ptiće.

Pročitano 8497 puta Poslednji put izmenjeno Ponedeljak, 20 Maj 2013 22:07

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Urbane životinje Kos - ptica pevačica