Artnit

Subota, 02 Januar 2021 12:05

Brezov zviždak - vrbova crnoglavka Istaknut

Brezov zviždak (Phylloscopus trochilus) je mala ptica iz porodice grmuša, koja naseljava listopadne i mešovite šume u kojima ima breza, četinarske šume, tundre sa vrbama i brezom, živice, žbunje uz vodene površine, šumske čistine, zarasle vrtove i voćnjake u većem delu Evrope i Azije. Poznat je i po nazivu vrbova crnoglavka. Zimuje u tropskim krajevima Afrike. U Srbiji se ne gnezdi, ali je redovno posećuje tokom seobe.

Brezov zviždak (Phylloscopus trochilus) je vrsta ptice iz reda ptica pevačica. Ime roda Phylloscopus spaja dve starogrčke reči, phullon što znači list i skopos što znači tragač. Ime vrste trochilus potiče iz grčkog jezika, trokhilos i odnosi se na ptice iz porodice Troglodytidae kojima je brezov zvižduk sličan.

Brezov zviždak je dug 11 do 12.5 santimetara, a težak 6.3 do 14.6 grama. Na vrhu glave je zelenkasto-braon boje, a donji deo tela je svetložut. Njegova najistaknutija karakteristika je duga žuta traka iznad oka.

Pesma brezovog zviždaka je jednostavna ponavljajuća opadajuća melodija, a kontakt melodija je dvosložna "hoo-eet".

Na proleće mužjaci brezovog zviždaka stižu oko 10 dana pre ženki i odmah uspostavljaju svoje teritorije pesmom. Ženke su vrlo razborite kada biraju potencijalne lokacije i njenog vlasnika. Svaka posećuje nekoliko potencijalnih partnera pre nego što se udruži, provodeći 10 do 20 minuta na svakoj teritoriji. Posebno će obratiti pažnju na to koliko često mužjak peva i koliko ima hrane. Mužjaci su češće poligamni, s tim da neki mužjaci uzimaju dva, a drugi tri različita partnera, a takve ptice ne mogu da osiguraju hranu za sve.

Brezov zviždak se gnezdi od aprila do jula. Ženka gradi gnezdo na zemlji dobro zaklonjeno i sakriveno u vegetaciji mada je mužjak često prati. Gnezdo je u obliku kupole od suve trave, lišća, mahovine, kore drveća, dlaka i perja. Ženka u gnezdo polaže 4 do 8 jaja na kojima leži 12 do 13 dana. Nakon što se izlegnu ptići ostaju u gnezdu 10 do 16 dana.

Brezov zviždak se hrani insektima, njihovim larvama i jajima, lisnim vašima, gusenicama i biljnim materijalom.

Brezov zviždak spada u ugrožene vrste ptica. U Evropi se beleži njihov opadajući populacioni trend. Ugrožavajući faktori su suše u zimskim delovima godine koje dovode do nestanka njihove hrane, promene staništa izazvane širenjem ljudske populacije, nepravilno upravljanje šumama.

Pročitano 433 puta

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Urbane životinje Brezov zviždak - vrbova crnoglavka