Artnit

Nedelja, 28 Oktobar 2012 13:06

Mačka - umiljati kućni ljubimac Istaknut

Postojbina mačaka je Libija. Iz Libije su mačke prenete u Egipat gde su pripitomljene i smatrane svetim životinjama. Za stari egipatski narod mačke su bile simbol boginje Bastet, zaštitnice kuće i plodnosti, sa telom žene i glavom mačke. Onome ko bi ubio mačku sledila je smrtna kazna, a članovi porodice u kojoj bi mačka uginula sekli bi svoje obrve u znak žalosti. Do danas su sačuvane brojne bronzane skulpture mačaka koje pokazuju koliko su ih stari Egipćani cenili.

Srednji vek je za mačku značio skoro potpuno istrebljenje. Njihov broj je smanjen na svega deset odsto od prvobitnog. Na lomačama inkvizicije su gorele satanizovane mačke, posebno crne. Posledice za čoveka su bile kobne. Naglo razmnožavanje štetočina, naročito pacova, uslovilo je epidemiju kuge koja je prema nekim podacima, odnela dve trećine stanovništva Evrope, oko 25 miliona ljudi.

Evropljani su vremenom počeli da shvataju značajnu ulogu koju su mačke imale u kontrolisanju broja glodara, pa su one tako postepeno povratile svoju popularnost. U XVII veku mačke su ponovo postale lovci na miševe, naročito na brodovima. Početkom XVIII veka mačka zauzima mesto pored čoveka, bez straha po život.

Mačka je uvek bila interesantan motiv za umetnike. Slikaju je najpoznatiji slikari, kao što su Pjer Ogist Renoar, Teofil Aleksandar Štajnlen, Eduar Mane, Anri Ruso.

Mačka je junak mnogih bajki, basni, crtanih filmova. Prikazana je kao radoznala, živahna ili kao lukava i snalažljiva. Našla je svoje mesto i u najpoznatijim muzejima u svetu.

Pitoma mačka rado živi u čovekovoj blizini, ali je uvek ogorčeno branila svoju nezavisnost, jer voli slobodu kretanja. Zato je mnogi smatraju sebičnom i nevernom, manje odanom i vezanom za svog vlasnika i dom nego što je to slučaj sa psom. Međutim, zabeleženi su neverovatni slučajevi takozvanog psihološkog praćenja vlasnika na ogromnim razdaljinama. Dokumentovani slučajevi da su mačke prelazile i po više hiljada kilometara nepoznatog terena i nalazile svoje vlasnike ukazuju na postojanje nekog "čula" za koje nauka još uvek nema objašnjenje.

Mačke veoma pozitivno utiču na čovekovo zdravlje, smanjuju i ublažavaju čovekov stres. Istraživanjima je utvrđeno da kada čovek počne da mazi mačku, njegovo telo se automatski smiruje. Takođe, istraživanja pokazuju da posedovanje mačke i druženje sa njom smanjuje krvni pritisak, smiruje srce i smanjuje rizik od infarkta.

Danas je poznato mnogo rasa mačaka. Na primer, domaća tigrasta ili crno-bela mačka, sijamska mačka plavih ili raznobojnh očiju i neobično nijansiranog krzna boje bele kafe, kao i angorska mačka duge bele ili sive dlake.

Mačke su veoma inteligentne i imaju veliku sposobnost učenja. Neke od njih mogu da nauče da pokreću jednostavne mehanizme, kao što su kvaka na vratima ili ručice na vodokotliću.

Živahne, sa malo divljeg u sebi, mačke su zagonetne, umiljate i od svake kuće mogu da naprave svoj dom. Ali, mačka nije ušla samo u naš dom, ona je ušla i u naša srca i postala jedan od najčešćih kućnih ljubimaca. U domovima širom sveta danas živi oko 400 miliona mačaka.

Pročitano 3537 puta Poslednji put izmenjeno Petak, 06 Septembar 2019 10:52

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Urbane životinje Mačka - umiljati kućni ljubimac