Odštampajte ovu stranicu
Subota, 27 April 2013 21:46

Neke zanimljivosti o psima Istaknut

Psi imaju zadivljujući biološki sat. Oni ne moraju da gledaju na pravi sat, ali mogu da osete tačno kada je vreme za šetnju, za igru, za jelo, spavanje i kada njihov vlasnik odlazi i vraća se sa posla.

Psi imaju sto različitih izraza lica, a većina od njih je sa ušima. Ovi izrazi lica iskazuju različite emocije, kao što su tuga, sreća, strah, iznenađenje, ljutnja, gađenje.

Psi nisu potpuno slepi za boje. Oni ne vide samo nijanse sive, već mogu da razlikuju boje, ali ne tako dobro i jasno kao čovek. Mnogi naučnici veruju da psi imaju manje ćelija mrežnjače oka i da zbog toga ne vide crvenu i zelenu boju. Psi vide samo dve osnovne boje - plavu i žutu. Pošto imaju ravnija sočiva od ljudskih psi ne vide detalje, ali njihove oči su osetljivije na svetlo i pokrete.

Čulo sluha psa je sto puta razvijenije od čovekovog. Psi bolje čuju zvuke visoke frekvencije od čoveka i mogu da odrede zvuke ultrazvučne frekvencije koje čovek ne čuje. Uz veliku pokretljivost ušiju vrlo brzo mogu da lociraju izvor zvuka. Neke vrste pasa imaju izuzetno osetljiv sluh i zbog toga mogu da razviju strah na određeni zvuk, kao što je grmljavina ili udaljene oluje.

Psi imaju veoma dobro razvijen njuh, a njihovo čulo njuha osetljivije je od čovekovog do 10 000 puta. Dok ljudi imaju oko pet miliona etimoidalnih ćelija, receptora u nosu, neke vrste pasa imaju do tri stotine miliona. Zato pas može da razlikuje bar deset puta više različitih mirisa od čoveka i da uvek zna gde je tačno sakrio kost. Posebno se ističe rasa pasa baset koja ima izvrstan njuh. Njuh je i jedan od najvažnijih načina komunikacije među psima. Neka ispitivanja su utvrdila da psi mogu zahvaljujući svom njuhu da otkriju rak kod čoveka u veoma ranoj fazi, kada ni lekari ne mogu to da dijagnostifikuju. Svojim njuškanjem pas može da otkrije rak pluća na osnovu disanja čoveka.

Pošto su psi potomci vukova oni imaju prirodni instinkt da prate svog vođu. Obično pas tretira svog vlasnika kao vođu čopora i zato prati njegove zapovesti. Psi su verni vlasnicima, ne zbog toga što ih oni hrane, već pre svega iz poštovanja zbog pažnje i ljubavi koju im vlasnik pruža.

U svetu su najpopularnija imena za mužjake Maks i Džeki, a za ženke Megi i Moli.

Pročitano 5599 puta
Stefan Tanasijević

Najnovije:

Srodni članci