Artnit

Subota, 14 April 2018 10:57

Džon Fante - On je bio pas, ne čovek već životinja, i vremenom će postati moj prijatelj, hraniće me ponosom, veseljem i šašavošću Istaknut

Dizajn korica knjige Moj pas Glupi Dizajn korica knjige Moj pas Glupi

Pošli smo natrag, Glupi između nas, kroz špalir raskevtalih pasa. Znao sam zašto želim tog psa. Bilo je besramno jasno, ali nisam to mogao da kažem dečaku. Ne bi mi bilo prijatno. Ali mogao sam da kažem sebi. Umoran sam bio od poraza i neuspeha. Bio sam gladan pobede. Imao sam pedeset pet godina i nigde pobede na vidiku, čak ni borbe. Ni moji neprijatelji nisu više bili zainteresobani za sukob.

Glupi je bio pobeda, knjige koje nisam napisao, mesta koja nisam video, Maserati koji nikada nisam imao, žene za kojim sam čeznuo: Danijel Darije, Đina Lolobriđida, Nađa Grej. On je bio trijumf nad tehnokratskim producentima koji su kasapili moja scenarija dok sva krv nije istekla. On je bio moj san o velikom potomstvu na čuvenim univerzitetima, studentima sa bogatim darovima za svet. Kao i moj voljeni Roko, on bi ublažio bol i modrice mojih beskonačnih dana, bedu mog detinjstva, očajanje moje mladosti, pustoš moje budućnosti.

On je bio pas, ne čovek već životinja, i vremenom će postati moj prijatelj, hraniće me ponosom, veseljem i šašavošću. Bio je bliži Bogu nego što ću ja ikad biti, nije znao ni da čita ni da piše, a i to je bilo dobro. Bio je otpadnik, i ja sam bio otpadnik. Ja ću se boriti i gubiti, a on će se boriti i pobediti. Visoke doge, ponosne nemačke ovčare, sve će ih razbiti i pojebati usput, a meni će biti drago.

Iz romana Moj pas Glupi

Pročitano 1662 puta Poslednji put izmenjeno Subota, 28 Decembar 2019 12:01

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Urbane životinje Džon Fante - On je bio pas, ne čovek već životinja, i vremenom će postati moj prijatelj, hraniće me ponosom, veseljem i šašavošću