Artnit

Utorak, 26 Septembar 2017 11:07

Žozefina Bonaparta i orangutanka Roza Istaknut

Stiv Morvel - Orangutan Stiv Morvel - Orangutan

Prva supruga Napoleona Bonaparte Roz de Boarne, poznata kao Žozefina volela je kao i mnogi francuski aristokrati u to vreme egzotične kućne ljubimce. Njena egzotična kolekcija životinja uključivala je kengure, emue, nojeve, zebre i lame, a njen omiljeni kućni ljubimac bila je orangutanka Roza koju joj je poklonio general Šarl Diken, guverner francuske kolonije Mauricijus.

Orangutanka Roza je nosila pamučnu belu haljinu. Žozefina joj je čak dozvoljavala da sedi za stolom za vreme obroka. Kada su se posetioci približavali stolici na kojoj je volela da sedi, ona bi se držala dostojanstveno, povukla bi dug ogrtač koji je nosila i ustajala da pozdravi goste kako bi joj haljina bila pristojno zatvorena, kao što bi to učinila dama. Napoleonov sluga Konstant je napisao da je jela za stolom sa nožem i viljuškom ispravnije od mnoge dece.

Iznenađujuće, orangutanka Roza se teško prilagodila životu na imperijalnom dvoru. Ona je dobila zapaljenje creva u roku od godinu dana od dolaska na dvor. Neverovatno uznemirena Žozefina ju je poklonila biologu Žoržu Frederiku Kuvijeu, vlasniku menažerije muzeja prirodne istorije. Gospodin Kuvije je ozbiljno prihvatio poklon i napisao obiman tekst Opis orangutana i zapažanja njegovih intelektualnih sposobnosti u svojoj studiji o Žozefinovom kućnom ljubimcu.

Pročitano 1639 puta Poslednji put izmenjeno Ponedeljak, 19 Oktobar 2020 10:59

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Urbane životinje Žozefina Bonaparta i orangutanka Roza