Artnit

Nedelja, 20 Avgust 2017 10:28

Volfgang Amadeus Mocart i čvorak Istaknut

Verovatno najveći muzički genije svih vremena, Volfgang Amadeus Mocart tri godine je držao čvorka kao kućnog ljubimca. Tokom tih godina, on je postao izuzetno naklonjen čvorku, koga je zvao "mala budala", a takođe se divio njegovoj sposobnosti da imitira nove zvuke, uključujući i njegove melodije. Takođe, ovaj neobičan kućni ljubimac je uticao na njegov rad i bio mu istovremeno pratilac, zabava, uteha i muza.

Volfgang Amadeus Mocart je 27. maja 1784. godine u bečkoj prodavnici kućnih ljubimaca video razigranog malog čvorka koji je pevao improvizovanu verziju teme iz njegovog novog Koncerta za klavir br. 17 u G-duru. Osetivši bliskost duha sa mladom pticom, kupio ga je i odneo kući da bude porodični ljubimac. U svojoj knjizi troškova zabeležio je kupovinu čvorka, navodeći datum, cenu i muzički fragment koji je ptica zviždala. Zadovoljstvo prilikom slušanja pesme čvorka izrazio je rečima "Das var schon!" (To je bilo divno).

Kada je čvorak uginuo 4. juna 1787. godine, Volfgang Amadeus Mocart je ožalio njegovu smrt kao člana porodice, organizovao sahranu u dvorištu i čak komponovao komemorativnu pesmu i sastavio epitaf za njega. Prve reči navedenog natpisa jasno stavljaju do znanja da je Mocart iskreno voleo svog ljubimca. "Ovde leži mala budala, koju sam rado držao, čvorak na vrhuncu svog kratkog vremena, čija je sudbina bila da izliva gorak smrtonosni bol. Razmišljajući o tome, moje srce se slama!"

Pročitano 1557 puta Poslednji put izmenjeno Utorak, 20 Oktobar 2020 11:10

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Urbane životinje Volfgang Amadeus Mocart i čvorak