Artnit

Petak, 19 Oktobar 2012 08:52

Pas - najbolji čovekov prijatelj Istaknut

Postoji više mišljenja o poreklu pasa. Prema najnovijim istraživanjima pas najverovatnije vodi poreklo od vuka. Zaključak je izveden na osnovu analize građe zuba-molara. Prvi tragovi pripitomljavanja pasa vraćaju nas 10 000 godina unazad, kada su praistorijski Ijudi još uvek živeli od sakupljanja plodova i lova. Od tada je istorija pasa usko povezana sa istorijom čoveka.

U starom Egiptu su u potpunosti ovladali gajenjem i dresurom pasa. Pas je bio predmet kulta i imao istaknuto mesto po kućama i palatama. Za ubistvo psa sledila je smrtna kazna. Stari Egipćani su posebno slavili Anubisa božanstvo sa glavom psa ili šakala koji je bio vodič u zagrobni život.

Stari Grci su se iskreno divili psima i izučavali ih. Starogrčki filozof Aristotel pominje molose, bišone i druge vrste pasa. U grčkoj mitologiji troglavi pas Kerber je čuvar ulaza u podzemni svet.

Pas se u starom Rimu dresira za borbe u arenama, čuvanje straže i kuća. Stari Rim ima i svoje svete pse, čuvare Vulkanove pećine. Na rimskim mozaicima se može prvi put pročitati naziv "pazi se psa".

Persijanci su svoje velike molosoidne pse koristili pre svega u ratovima i to ne samo kao pomagače, već i kao opasno psihološko oružje protiv neprijatelja.

U Evropi su prvo bili cenjeni lovački psi. Već krajem devetog veka beleži se oko devet različitih rasa ovih pasa. Karlo Veliki je čak doneo zakon kojim je obavezao svoje podanike da idu u lov na vukove sa velikim psima.

U srednjem veku razlikuju se hrtovi, prepeličari, psi koji reže i laju. Od srednjeg veka kraljevi drže čopore pasa za lov na konjima. U devetnaestom veku zoolog Kivije predlaže novu klasifikaciju rasa. I upravo u devetnaestom veku se rađa nova ideja, ideja o poštovanju pasa.

Pas je univerzalni motiv u umetnosti i srećemo ga na mnogim umetničkim slikama i skulpturama. Pas je bio inspiracija velikanima slikarstva kao što su Albert Direr, Rembrant van Rajn, Eduar Mane, Pjer Ogist Renoar, Jan Brojgel Stariji, Francisko Goja.

O psu su napisane mnoge pesme, priče, romani. On je glavni junak igranih i crtanih filmova.

U savremenom društvu psi imaju raznovrsne uloge. Često se treniraju kao radni psi i obavljaju različite poslove. Pas je čuvar, tragač, pastir, zaprega za sanke, vodič za slepe, spasilac, maskota. Danas je ipak, možda najvažnija njegova uloga kao prijatelja i kao kućnog ljubimca.

Druženje sa psima je dobro za zdravlje. Istraživanja pokazuju da vlasnici pasa imaju niži krvni pritisak i holesterol od ostalih ljudi, a i ređe obolevaju kako od lakših tako i od težih bolesti. Takođe, navodi se i da psi mogu pomoći u oporavku od teških bolesti i upozoriti na vreme na epileptični napad.

Pas je jedna od najrasprostranjenijih životinja na svetu. Danas postoji oko 40 miliona pasa i oko 800 rasa najrazličitijih dimenzija, fizionomija i temperamenta i najrazličitijih varijeteta boje i vrste dlake.

Pas je čuvar, instiktivni zaštitnik svakog doma. Vernost i posvećenost koju psi pokazuju u velikoj meri odražava čovekovu univerzalnu ideju o ljubavi. Zbog toga ih mnogi vlasnici smatraju članom svoje porodice.

Pročitano 3271 puta Poslednji put izmenjeno Utorak, 20 Avgust 2013 20:17

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Urbane životinje Pas - najbolji čovekov prijatelj