Artnit

Utorak, 20 Novembar 2012 22:56

Zec - ljubak kućni ljubimac Istaknut

Svi pitomi zečevi su potomci divljih zečeva, koji potiču sa Pirinejskog poluostrva, ali su se vremenom proširili po celom svetu. Prvi pitomi zečevi su se gajili u doba Rimljana, a u srednjem veku postojalo je nekoliko boja krzna. Pripitomljavanjem zec se mnogo izmenio u odnosu na divljeg zeca. Postao je teži, raznobojniji, duže dlake, a noge i uši su mu kraće.

Zec je imao mitološka i simbolična značenja u različitim kulturama. U grčkoj mitologiji zec je bio omiljena životinja boginje ljubavi Afrodite i simbol plodnosti. Za mnoge religije zec je simbol vere. A za mnoge ljude je simbol ljubavi i sreće.

Od religijskih slikanja do crtanih filmova, zec je prikazivan i kao tajanstven i kao agresivan, lukav, ali i kao ljubak, sladak i dobroćudan. Jedna od najpoznatijih slika Alberta Direra nemačkog slikara i grafičara je akvarel zeca, na kojoj je veoma verno naslikana dlaka i oči zeca koje odražavaju strah. Tu je i poznata slika zeca Anrija Rusoa, francuskog postimpresionističkog slikara.

Zec je junak basni, priča, bajki. Poznata je basna Zec i kornjača. Beli zec vodi Alisu u zemlju čuda. Novije doba čini ga ljupkim junakom crtanih filmova Volta Diznija. Takođe, svima je poznat vragolasti Duško Dugouško. Zeka Rodžer je junak filma Ko je smestio zeki Rodžeru.

Pitomi zečevi postaju sve popularniji kao kućni ljubimci. Deca ih posebno vole zato što su ljupke, male životinje. Naročito su traženi za vreme Uskršnjih praznika, zato što asociraju na ovaj praznik.

Postoji 54 vrste zečeva i kunića, od kojih sve pripadaju istoj porodici, Leporidae. Oni žive u mnogim delovima sveta, a neke vrste su uvedene u područja daleko od zavičajnih staništa. Strogo govoreći, zec je ime dato pripadnicima roda Lepus, dok se o svim drugim vrstama u ovoj porodici govori kao o kunićima.

Najpopularnije za kućne ljubimce su razne rase patuljastih i malih zečeva (mali ovnoliki, hermelin, rex, angora). Velike i srednje rase zečeva se nešto ređe gaje kao kućni ljubimci. Najpoznatiji iz velike rase zečeva su: orijaš, orijaš beli, orijaški šarac, moravski plavi zec. Dok su najpoznatiji iz srednje rase zečeva majsnerski ovnoliki, francuski srebrni, engleski ovnoliki, veliki srebrni (crni, plavi, žuti, sivo-smeđi, havana), bečki (plavi, beli, plavo-smeđi, crni i smeđi) zec.

Zečevi su inteligentni. Oni se zaista lako dresiraju, ali treba imati malo više strpljenja, posebno kada je u pitanju njihovo navikavanje na higijenu kao i promena njihovog prirodnog ponašanja, kao što su kopanje i žvakanje. Većina zečeva nauči posle kratkog perioda ponavljanja da razume neke reči ili komande, a ako se dobro obuče mogu da prepoznaju vlasnika i jedu mu iz ruke. Mogu da nauče i da žive u domu slobodno, bez zatvaranja u kavez. Ali ne očekujte od njih da Vas uvek poslušaju zato što oni vole i sami da donesu odluke. Zečevi su veoma nezavisna bića.

Zečevi su aktivni, radoznali, vole da se igraju. Oni su veoma druželjubivi i uživaju u druženju sa drugim zečevima, ali i sa čovekom. Traže dosta pažnje i prostora i zato im život u kavezu ili kutiji baš ne prija, jer tu obično nemaju dovoljno mesta za svoje omiljeno šunjanje.

Zečevi ne ispoljavaju preterano emocije. Oni vole da budu u blizini vlasnika i ponekad kruže oko njegovih nogu i maze se, da bi privukli njegovu pažnju. Ne vole da se nose okolo, ali vremenom mogu da nauče to da tolerišu. Razmena nežnosti se najčešće svodi na prihvatanje milovanja. Ali, sa njima uvek treba postupati nežno i sa ljubavlju.

Stručnjaci podsećaju da, osim pasa i mačaka, veoma odano i dobro duštvo u domu može da bude i zec. Zečevi su prilično privrženi svojim vlasnicima. Samo prisustvo zeca reguliše puls, smanjuje napetost i "smiruje živce" vlasnika.

Pročitano 12924 puta Poslednji put izmenjeno Sreda, 14 April 2021 10:47

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Urbane životinje Zec - ljubak kućni ljubimac