Artnit

Nedelja, 22 Septembar 2013 10:53

Pausanija - O hramu Partenon Istaknut

Grčki pisac Pausanija iz II veka nove ere mnogo je putovao i napisao Vodič kroz Grčku u deset knjiga. U njemu opisuje lokalnu svakodnevnicu, ceremonijalne obrede, legende i folklor. Posebno detaljno opisuje umetnička dela slavne antičke Grčke, naročito religiozne umetnosti i arhitekture. Daje nekoliko podataka i o hramu Partenon:

"Kada se ulazi u hram koji se zove Partenon, vidi se na gornjem zabatnom zidu zgrade prikaz scena koje se odnose na rođenje boginje Atine. Na zadnjoj strani prikazana je prepirka Atine i boga mora Posejdona. Sama statua Atine izgrađena je od slonove kosti i od zlata. Nasred njenog šlema predstavljena je sfinga, a sa strana su prikazani grifoni (lavovi s glavom i krilima orla). Statua prikazuje Atinu u hitonu (ženska odeća) do stopala.

Ona u jednoj ruci drži lik Nike (boginje pobede), a u drugoj koplje. Do nogu joj leži štit, a oko koplja zmija. Na podnožju statue prikazano je rođenje Pandore. Hesiod i drugi pesnici govore da je Pandora bila prva žena i da pre njene pojave nikako nije bilo ženskog roda."

(Prema grčkoj mitologiji, ljudima je doneo vatru Prometej. Da bi se osvetio ljudima, bog vatre Hefest stvorio je Pandoru, kojoj je Zevs poklonio kutiju u kojoj su bila stavljena sva zla. Pandora je iz ljubopitljivosti otvorila kutiju, a tada su iz nje izašla sva zla i raširila se po svetu.)

Pročitano 2658 puta

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Razglednica Pausanija - O hramu Partenon