Artnit

Četvrtak, 08 Novembar 2012 22:07

Dioklecijanova palata - Split Istaknut

Dioklecijanova palata je bila rezidencija, a istovremeno i palata, i utvrđenje i grad. Dobila je ime po rimskom caru Dioklecijanu koji je dao da se ova palata sazida kako bi u njoj proveo poslednje godine života posle abdikacije. Izgrađena je u dnu današnje splitske luke, nedaleko od rimskog grada Solina krajem III i početkom IV veka, od kamena sa ostrva Brača.

Osnova Dioklecijanove palate je nepravilni pravougaonik, a njen oblik podseća na kastrum - vojni logor. Sa tri strane palata je bila opasana debelim zidinama ojačanim kulama, dok je četvrtom stranom izlazila direktno na more. Fasade nisu bile jednake, a najreprezentativnija je bila ona južna, okrenuta prema moru. Istočna i zapadna fasada su međusobno slične i bez ukrasa. Na severnoj fasadi je bio glavni ulaz u palatu sa dvostrukim vratima sa arhitravom. Sa dve glavne ulice palata je, kao grad, bila podeljena na četiri dela. Osim carskih odaja, hrama, peristila i podzemnih hodnika i prostorija, palata je imala i carski mauzolej, koji je i danas dobro očuvan.

Arhitektura Dioklecijanove palate pripada poznoj rimskoj umetnosti, ali pod jakim istočnjačkim uticajima, a takođe i shvatanjima istočnjačkog ceremonijala koji je car Dioklecijan usvojio.

Dioklecijanova palata jedna je od najznačajnijih antičkih građevina, najveća i najbolje sačuvana kasnoantička palata na svetu. Njene originalne arhitektonske forme nagoveštavaju novu ranohrišćansku, vizantijsku i ranu srednjovekovnu umetnost. Od 1979. godine nalazi se na Uneskovoj listi svetske kulturne baštine.

Pročitano 5856 puta Poslednji put izmenjeno Petak, 28 Mart 2014 19:08

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Razglednica Dioklecijanova palata - Split