Artnit

Nedelja, 25 Avgust 2013 17:13

Miloš Crnjanski - Vodopadi Krke Istaknut

Voz je prolazio kroz čudne i neočekivane široke stanice. Sam kamen i vinograd uokolo; ponegde, ponegde, izbije iz kamena crn prah, ugalj. - Za sve vreme kao nepomično gleda visoka planina od snega, Kozjak i Dinara... Voz sve više zapada u močvari i ravna polja, pojavljuju se vrbe; zadimljeni ulazimo u zelenilo i nad drvećem se ukazuju razvaline Knina.

Pejsaž je tako čudan, da se setih sve prošlosti. Ovde su se žene davile u Krki, samo da ih Rimljani ne zarobe. Sećam se prestonice hrvatskog kralja Krešimira i svih vladika. Serdar Stojan Janković pojavljuje se u pameti, u desetercu.

Varoš tiha, a trešnje procvale, okolo ogromni kreket žaba. Svi nose male kapice, crne ili crvene, na glavi. Toliko su male kao škotske kepi; čini vam se da su gologlavi. Reknete li kome: "Gde ti je kapa?" - on vam, ako je veseo, mirno odgovori: "Prođ' s druge strane". I zaista, kapa mu visi na uvetu s druge strane. Na grudima još nose toke.

Čudna tišina po ulicima, kao da niko ne radi. Gomile ljudi sede leno na kamenu, sa svojim magarcima: jedino se kovači čuju.

Pročitano 3875 puta Poslednji put izmenjeno Petak, 17 Maj 2019 10:40

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Razglednica Miloš Crnjanski - Vodopadi Krke