Artnit

Sreda, 17 Juli 2013 20:36

Kefren iz Gize Istaknut

Najveću slavu egipatske umetnosti, u doba Starog carstva i kasnije, čine pokretne statue koje su nađene u grobnim hramovima i grobnicama. Jedna od najlepših je statua faraona Kefrena, iz hrama koji pripada njegovoj piramidi. Statua iz oko 2530. godine pre nove ere, visoka 1,68 metara, isklesana u dioritu, u celini predstavlja jedinstvo i ravnotežu kompozicije i dočarava snažnu sliku božanskog veličanstva. Danas se ova statua nalazi u Egipatskom muzeju u Kairu.

Statua Kefrena iz Gize je pogrebna statua faraona Kefrena, četvrtog vladara dinastije Starog carstva, sina faraona Keopsa koji je stupio na presto 2558-2532. godine pre nove ere. Smatralo se da je vladao 66 godina, međutim dalja istraživanja pokazuju da je vladao verovatno samo 26 godina. Za vreme njegove vladavine izgrađeni su najprepoznatljiviji spomenici u Egiptu, poput druge najveće piramide u Gizi i Velike Sfinge.

Statua Kefrena sadrži sve karakteristike egipatskog vajarstva toga doba. Isklesana je u dioritu, teškom crnom kamenu koji je neverovatno tvrd i izuzetno težak za rad. Istoričari umetnosti i arheolozi smatraju da se ovaj kamen može naći u kraljevskim kamenolomima udaljenim najmanje 400 kilometara niz reku Nil. Na statui je došlo do punog izražaja "kubično" gledanje egipatskog vajara na ljudsku formu. Vajar je očigledno pripremio statuu tako što je njenu sliku s lica i iz profila nacrtao na stranama pravougaonog bloka i onda dobio kamen dok se projekcije nisu srele. Tako je nastala čvrsta figura, glatko polirana, skoro neodoljiva u svojoj trodimenzionalnoj čvrstini i nepomičnosti koja bi na suncu sijala i zračila tamnoplavo.

Statua prikazuje faraona koji sedi na tronu, sa rukama na kolenima, uspravne i ukočene glave, zagledan u daljinu. Na njegovoj glavi je psent, kruna koja se sastojala od dve kape: spolja je bila crvena, manja, a unutra veća, bela, u obliku kegle koja je pokrivala većinu čela i nabirala se na ramenima. Na prednjem delu krune, iznad čela, uzdiže se glava kobre, ureus, simbol faraonovog božanskog porekla i njegove vlasti nad životom i smrću podanika. Veštačka brada geometrijskog oblika je još jedan simbol moći i božanskog porekla. Telo, proporcionalno i snažno građeno, savršeno je bezlično. Kilt pokriva struk, a otkriva idealizovani gornji deo tela i definisanost mišića. Tekstura kilta i krune su prikazani nizom horizontalnih linija. Lice faraona je proporcionalno, i ima više detalja. Uši i lice su prikazani različitim udubljenjima i linijama koje su veoma prirodne. Mišična definisanost i noge izgledaju solidno postavljene. Iza glave faraona je soko koji predstavlja boga Horusa, simboliše da je on, faraon, živi Horus. Perje Horusa je prikazano linijama urezanim u kamen.

Faraon sedi na tronu koji je dekorisan grbom ujedinjenih država. Tela dva stilizovana lava oblikuju tron stvarajući jaku bazu. Lotus biljke, simbol Gornjeg Egipta i biljke papirusa, simbol Donjeg Egipta rastu između nogu trona, a odnose se na ujedinjenje Gornjeg i Donjeg Egipta. Soko boga Horusa, koji je obgrlio potiljak faraona krilima je još jedan simbol ujedinjenog Egipta.

Statua Kefrena je potpuno frontalna, potpuno nepokretna, savršeno mirna, i veoma izražajna u stilu i formi. Simetričan faraon ne pokazuje pokret, ni promenu, uklonjen je svaki gest i vreme da bi se stvorila večna tišina. Vertikalna osa je ista na obe strane, samo se razlikuje po stisnutoj desnoj pesnici i simboliše red i moć faraona. Njegov snažan i trajan stav ne ukazuje na predstavu o vremenu, ali ukazuje da će njegova moć trajati i posle njegovog života.

Faraon Kefren ima lice bez emocija koje ne stari, simboliše svoju moćnu imperiju i jaku vlast. Statua je kompaktna sa nekoliko projektovanih delova što ukazuje na večnost. Njegovo telo je povezano sa tronom stvarajući jednu jedinstvenu strukturu. Čvrst profil i blok kao aspekt predstavljaju faraona kao večno biće i deo kamena, i ukazuju da će uvek postojati, na Zemlji i u zagrobnom životu.

Pročitano 6674 puta Poslednji put izmenjeno Subota, 11 Maj 2019 10:45

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Razglednica Kefren iz Gize