Artnit

Ponedeljak, 08 Juli 2013 19:54

Niobida na umoru Istaknut

Statua Niobide na umoru isklesana je oko 440. godine pre nove ere za zabat dorskog hrama. Ova mermerna statua je visine 1,5 metara i tako je raskošno trodimenzionalna da se jedva naslućuje njena prvobitna namena. To je i najstariji veliki ženski akt u grčkoj umetnosti. Statua se danas nalazi u Nacionalnom muzeju u Rimu.

Motiv statue Niobide na umoru je antički mit. Mit kaže kako je Niobida, Tantalova kći, majka sedam sinova i sedam kćeri ponizila majku Apolona i Artemide hvaleći se time što je imala sedam sinova i sedam kćeri. Zbog toga su joj ova dva božanstva pobila svu njenu decu, a ona se od žalosti pretvorila u kamen.

Statua prikazuje mladu ženu koja kleči na kolenima pošto ju je Artemis ranio strelom s leđa dok je trčala. Ona je slomljena, pada na zemlju pokušavajući da izvuče smrtonosnu strelu. Njeno lepo telo prikazano je u napetoj akciji, koja je dotada u grčkoj umetnosti bila rezervisana za muški akt. Zbog snažnog pokreta njenih ruku odeća je skliznula sa nje, a njena nagota je postala dramatski ukras, a ne neophodni deo priče.

Na statui Niobide na umoru je prvi put izraženo ljudsko osećanje isto tako rečito na licu kao i na celoj figuri. Pokreti i uzbuđenje su sjedinjeni da bi se prikazala patnja ove žrtve zle sudbine. Patnja je na statui izražena sa plemenitošću i uzdržanošću, tako da dira, a ne užasava posmatrača.

Pročitano 9295 puta Poslednji put izmenjeno Utorak, 14 Maj 2019 11:25

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Razglednica Niobida na umoru