Artnit

Subota, 15 Juni 2013 20:09

Glava sa Delosa Istaknut

Portret, važna grana grčkog vajarstva počev od IV veka pre nove ere, cvetao je u helenističkoj eri. Glava sa Delosa od bronze, visine 32 santimetara, rad sa početka I veka pre nove ere, je jedan od retkih originala iz ove ere. Danas se nalazi u Nacionalnom muzeju u Atini.

Glava sa Delosa nije bila načinjena za bistu, već, u skladu sa grčkim običajima, kao deo cele statue. Modelovanje glave ukazuje na rad velikog vajara, čiji rad izražava karakterističan psihološki realizam kasnog helenističkog perioda.

Identitet modela je nepoznat. Međutim, poznato je da je u to vreme egejsko ostrvo, Delos bilo pod vlašću Atine. Smatra se da ovaj portret verovatno prikazuje trgovca ili zvaničnika koji je bio pod pokroviteljstvom Atine.

Plastično modelovanje malo omlitavelog lica, neodređena, žalosna usta, tužne oči pod nabranim obrvama otkrivaju osobu koja je obuzeta sumnjama i strepnjom, jednu do krajnje mere ljudsku i neherojsku ličnost. Na ovom licu ima odjeka grčkog patosa koji je izražen psihološkim pojmovima. Ali značajno je i to što je duhovna složenost ovog čoveka mogla da bude izražena umetničkim delom, tek kada je grčka nezavisnost, i u kulturnom, i u političkom pogledu, bila na završetku.

Pročitano 4164 puta Poslednji put izmenjeno Subota, 04 Maj 2019 10:45

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Razglednica Glava sa Delosa