Artnit

Četvrtak, 15 Oktobar 2020 10:38

Valter Gropijus - Kuća Gropijus Istaknut

Nemački arhitekta i osnivač Bauhausa Valter Gropijus je 1937. godine emigrirao u Ameriku. U gradu Linkolnu, u Masačusetsu sagradio je 1938. godine svoju porodičnu kuću, koja je danas poznata kao Kuća Gropijus. Ova kuća kombinuje Bauhaus stil sa detaljima estetike Nove Engleske. Ona je bila i prvi objekat internacionalnog funkcionalizma u Americi i izvršila veliki uticaj na američke arhitekte. Kuća Gropijus bila je dom čuvenog arhitekte sve do njegove smrti 1969. godine. Od 2000. godine je postala nacionalna znamenitost.

Kuća Gropijus je potpuno uklopljena u okolinu. Okružena je poljima, šumom, a oko nje se nalazi oko stotinu stabala jabuke. Za izgradnju su korišćeni cigla, drvo i lokalni kamen koji su kombinovani sa inovativnim materijalima, uključujući staklene blokove, akustični malter, hromirane ograde i zavareni čelik. Fasada kuće je napravljena od tradicionalne cigle i dasaka sa industrijskim trakama pomešanog sa staklenim blokovima, što stvara osećaj stabilnosti i ravnoteže između tradicionalnog i modernog. Zidom od staklenih prizmi je delimično zatvoren spoljašnji koridor koji je naglašen nadstrešnicom iznad staze na prilazu kući koju podržavaju metalni stubovi od jednostavnih livenih profila. Nadstrešnica u vidu pergola se pojavljuje i na nekoliko mesta u samoj kući stvarajući neposredniju povezanost između zemlje, kuće i neba. Ipak, uprkos vezi sa tradicijom, Valter Gropijus nameće modernističku estetiku lokalnim materijalima farbajući kuću potpuno belom bojom koja se u kombinaciji sa zasenčenim trakama prozora i staklenim blokom čini pomalo stranim objektom smeštenim u pejzažu.

Enterijer Kuće Gropijus ima otvoreni tlocrt sa trpezarijom. Spavaće sobe su okrenute prema istoku tako da dobiju jutarnje sunce, a severna strana kuće je ostavljena spremištima i kupatilima između kojih su kratki prolazi. Spiralne stepenice povezuju spavaću sobu Gropijusove kćerke direktno sa zelenilom oko kuće. Dizajn kuće je prilagođen nameštaju američkog arhitekte i dizajnera nameštaja Marsela Brojera i komadima nameštaja izrađenim u radionicama Bauhausa. Slično eksterijeru kuće, Valter Gropijus koristi minimalističku paletu boja u celom enterijeru koja se sastoji od crnih, belih, bledosivih i zemljanih tonova sa samo blagim prskanjem crvene boje koje se mogu naći u celoj kući.

Pročitano 2236 puta

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Razglednica Valter Gropijus - Kuća Gropijus