Artnit

Ponedeljak, 17 Avgust 2020 10:45

Mojsijeva fontana - Rim Istaknut

Monumentalna fontana Acqua Felice, poznata po nazivu Mojsijeva fontana nalazi se u centru Rima, kod Kvirinala. Ona je bila poslednja tačka akvadukta Acqua Felice tako nazvanog jer je bio jedan od mnogih velikih projekata obnove koje je naručio Feliče Pereti - papa Sikst V. Dovršen je 1587. godine, a dopremao je po prvi put čistu vodu iz vodovoda u ovu rimsku četvrt.

Mojsijevu fontanu je kao slepi slavoluk s tri velike niše projektovao Domeniko Fontana. U centralnoj niši nalazi se velika statua Mojsija koji udara u stenu odakle šiklja voda. Prema lokalnoj legendi vajar Prospero Antiči je hteo da kopira Mikelanđelovog Mojsija u crkvi Svetog Petra u okovima, ali je pogrešio kod okretanja bloka, pa mu je statua ispala zdepasta, zbog toga su mu se rugali i razočaran se ubio. U dve bočne niše su bareljefi s biblijskim motivima. Bareljef levo je Đambatista dela Porta i prikazuje Arona koji nudi Izraelcima vodu da piju a desni bareljef Flaminija Vake prikazuje Džošuu koji vodi Izraelce preko reke Jordan da poraze Jeriho.

Na dnu Mojsijeve fontane leže četiri kamena lava iz čijih usta štrca voda. Oni su kopije egipatskih skulptura, a orginali se nalaze u Vatikanskim muzejima. Iznad niša na četiri velika klasična stuba leži velika trabeacija s latinskim natpisom koji slavi obnovu antičkog vodovoda. Na samom vrhu je timpanon, sa grbom pape Siksta V. i okružen s dva anđela.

Pročitano 1849 puta

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Razglednica Mojsijeva fontana - Rim