Odštampajte ovu stranicu
Petak, 17 Juli 2020 10:22

Kiki Smit - Lilit Istaknut

Američka likovna umetnica Kiki Smit poznata je po korišćenju feminističkih motiva u svom opusu. Bronzana skulptura Lilit iz 1994. godine, nastavak je njenog interesovanja za ženske figure iz folklora, mitologije i kulturnog narativa. Njome je otelotvorila mračnu i misterioznu junakinju, Lilit podižući je iz kontekstualne praznine. Ona predstavlja one crte koje su crkveni oci smatrali opasnim za ženu - samu antitezu Eve. Danas se ova skulptura nalazi u muzeju umetnosti Metropoliten u Njujorku.

Prema hebrejskoj mitologiji, Lilit je prethodila Evi kao prvoj ženi u Edenskom vrtu i bila je prva Adamova supruga. Kasnije je proterana i odbačena od Boga kada se ustanovilo da je snažnija i inteligentnija od Adama i da neće slušati njegove naredbe. Shodno tome, Adam je odbio Lilit i ona je pobegla u demonski svet da bi se tu nastanila, i tako postala simbol ženske pobune. Na kraju će biti stvorena Eva iz Adamovog rebra, pokorna i verna autoritetu svog supruga.

Skulptura Lilit prikazuje nagu animalističku žensku figuru postavljenu o zid naopako koja podseća na pauka ili visećeg slepog miša. Grubost bronze, sa mnogim nedovršenim, nerafinisanim mrljama pojačava ovaj osećaj taktilne materijalnosti i ukazuje na Lilitino zemaljsko poreklo. Osvetljena bronza pokazuje bogat tonski opseg, a kjaroskuro efekat je vidljiv na blistavom odsjaju duž krivine kičme i tamnoj nejasnosti njene potkolenice. I više senki bačenih na zid stvaraju sopstveni vizuelni efekat. Senke odozgo zatamnjuju većinu karakteristika Lilit, pojačavajući njenu neupadljivost i stvarajući osećaj nelagodnosti u posmatraču. Glava je okrenuta u stranu, dok zapanjujuće inteligentne, plave staklene oči gledaju preko njenog ramena.

Pročitano 1780 puta
Stefan Tanasijević

Najnovije:

Srodni članci