Artnit

Nedelja, 12 Juli 2020 10:12

Konstantin Brankuši - Riba Istaknut

Životinje, posebno one sa transformativnim moćima u mitovima, bile su izvor fascinacije rumunskog vajara Konstantina Brankušija. Napravio je brojne skulpture riba, ptica, foka i labudova. Međutim, napravio je relativno malo skulptura na osnovu vitke forme ribe. Skulptura Ribe sa ovim motivom iz 1926. godine danas se nalazi u galeriji Tejt u Londonu.

Konstantin Brankuši je opisao zašto je na svojoj skulpturi Ribe prikazao samo suštinske životinjske kvalitete. On je navodno rekao posetiocu svog ateljea oko 1939. godine: "Kada vidite ribu, ne razmišljate o njenim krljuštima, zar ne? Mislite na njenu brzinu, na lebdeće, trepereće telo koje se vidi kroz vodu... Pa, pokušao sam da izrazim upravo to. Da sam pravio peraje, oči i krljušti zaustavio bih njeno kretanje i zadržao bih Vas na teksturi ili stvarnom obliku. Želim samo blesak njenog duha."

Skulptura Ribe prikazuje izuzetno pojednostavljenu verziju ribe u bronzi, postavljenu na reflektivnom disku na velikoj isklesanoj drvenoj osnovi. Disk deluje kao sastavni deo samog umetničkog dela - evocirajući stanište ribe, vodeno telo, čiji odrazni kvalitet stvara osećaj beskonačnosti koji je Konstantin Brankuši često želeo da "uhvati" u svom radu. Drvena osnova diska funkcioniše i kao strukturna potpora, jer bez nje riba ne bi mogla da stoji "uspravno", već bi morala da leži na boku. Igra svetlosti i bronzane "ribe" i metalnog diska čini da ona neprestano klizi kao da se kreće kroz vodu.

Pročitano 2035 puta

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Razglednica Konstantin Brankuši - Riba