Artnit

Sreda, 29 April 2020 10:16

Ogist Roden - Orfej Istaknut

Da bi postigao ekspresivnost Ogist Roden ne okleva da izobliči svoje figure, razbijajući klasično shvatanje idealnog oblika i lepote. Površine njegovih statua su talasaste i mreškaju se. Upečatljiva slika Orfeja izgubljenog u dubokom očaju dok svira liru može se videti u "tečnom obliku" njegove statue Orfeja. Originalni gipsani model za ovo delo stvorio je oko 1892. godine i ovaj prvi oblik je imao Euridiku na Orfejevom ramenu, ali je ova sekundarna figura sa kojom je izložen u Pariskom salonu 1908. godine uklonjena iz bronze. Danas se bronzana statua Orfeja nalazi u Nacionalnom muzeju zapadne umetnosti u Tokiju.

Na statui Orfeja Ogist Roden predstavlja pesnika i muzičara Orfeja koji se prema starogrčkom mitu spustio u podzemlje da bi spasio svoju mrtvu ljubavnicu Euridiku. Orfej je svirao liru za Hada, koji je pristao da oslobodi Euridiku ako se Orfej ne okrene da je pogleda dok ju je vodio u gornji svet. Ne mogavši se odupreti, Orfej je prerano pogledao u nju i ponovo je zauvek izgubio.

U izvornom obliku statua Orfeja je sadržala lik Euridike koji lebdi preko Orfejevog ramena, a jedna od njenih ruku se još uvek vidi na leđima. Kako Ogist Roden sam otkriva uklanjanje Euridike mu je omogućilo bolje prenošenje mnogih kontradiktornih emocija i vremenskih dislokacija koje su bile njegova istinska tema. On kaže: "Orfeja sam predstavio u trenutku kada je usmerio svoju liru na pakleni hor i dobio kao nagradu željenu Euridiku, on je potonuo nazad umoran od svojih lutanja i sećanja na svoju prošlu bol. Jedna savijena noga delimično podržava njegovo nedovršeno telo, a leva ruka podupire liru, dok mu je desna ruka ispružena u molitvi. Ponovo će izgubiti Euridiku, ali sada ne sumnja u to, kada je blaženstvo povratka srušilo dugo naprezanje i patnju."

Pročitano 1700 puta

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Razglednica Ogist Roden - Orfej