Artnit

Utorak, 28 Maj 2019 11:32

Oskar Kokoška - Autoportret kao ratnika Istaknut

Bista Oskara Kokoške Autoportret kao ratnika iz 1909. godine prikazuje njegov raskid sa secesijom i dekorativnim umetnostima i potvrđuje predanost ekspresionističkoj umetnosti. Kada je prvi put prikazana mnogi koji su je videli su je ismejavali. Međutim, austrijski arhitekta i teoretičar moderne arhitekture Adolf Los kupio je bistu prepoznajući briljantan novi pristup, koji je odbacio graciozne, linearne forme popularnog secesijskog stila u korist brutalno izražajnog kvaliteta. Danas se ova bista nalazi u Muzeju lepih umetnosti u Bostonu.

Oskar Kokoška je na bisti Autoportret kao ratnika od neosušene gline obojene temperom predstavio svoje crte lica iskrivljene patnjom. Glava na bisti je okrenuta udesno. Na njoj su otvorena usta sa belim zubima i plave oči, a lice i kosa su u različitim nijansama crvene, plave i žute boje. Koža izgleda oljušteno i otkriva živce i sirovo meso.

Bista Autoportret kao ratnika se fokusira na deformitet lica, neravan nos, izbočene oči i usne. Ove osobine su pretvorile lice u brutalno ekspresivnu bistu. Upotreba braon-crvene boje za meso pomešana sa kontrastnom jarkoplavom bojom očiju dovodi posmatrača u intimniju vezu sa delom. Normalne ljudske osobine, kao što su opšti oblik lica, oči, nos, usta pomešane su sa abnormalnim bojama i preteranim borama.

Pročitano 2546 puta

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Razglednica Oskar Kokoška - Autoportret kao ratnika