Artnit

Ponedeljak, 04 Februar 2019 12:03

Žan Batist Karpo - Krunisani princ i njegov pas Nero Istaknut

Kao savetnik za crtanje, francuski vajar i slikar Žan Batist Karpo je dobro poznavao mladog princa, jedinog sina francuskog cara Napoleona III i carice Evgenije. On mu je bio model za poznatu mermernu grupu Krunisani princ i njegov pas Nero, a drugi dečak je pozirao alternativno kako bi se mogao usredsrediti na detalje na odeći. Ova mermerna grupa iz 1865. godine danas se nalazi u muzeju Orsej u Parizu.

Mermerna grupa Krunisani princ i njegov pas Nero je visoka 140 cm, široka 65.4 cm i prečnika 61.5 cm. Ona prikazuje osmogodišnjeg dečaka u jednostavnoj odeći, - kratkom sakou od somota i vrećastim pantalonama koji stoji, sa jednom rukom na psećem vratu i ogrlici. Pas se trlja oko nogu dečaka, a njegova glava okrenuta prema dečaku savršeno izražava očaravajuću vezu između njih.

Princ je prikazan bez carske simbolike i oficijelne odeće, što je dovelo do kontinuirane popularnosti mermerne grupe Krunisani princ i njegov pas Nero i nakon pada Francuskog carstva i tragične smrti krunisanog princa, koga su ubili Zului u Južnoj Africi 1879. godine. Reprodukovan je u različitim medijima i veličinama, u bronzi, gipsu, terakoti, porculanu i biskvitu. Porcelanska fabrika u Sevru je nastavila da prodaje svoj portret pod nazivom Dečak sa psom.

Pročitano 2850 puta

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Razglednica Žan Batist Karpo - Krunisani princ i njegov pas Nero