Artnit

Utorak, 13 Novembar 2018 12:06

Mikelanđelo Buonaroti - Kupidon Istaknut

Skulpturu Kupidona, poznatu i po nazivu Uspavani Kupidon izvajao je Mikelanđelo Buonaroti 1496. godine u antičkom stilu. Ona je značajna skulptura u uspostavljanju reputacije Mikelanđela, koji je tada imao 20 godina. Veruje se da je izgubljena u požaru u Whitehall Palace u Londonu 1698. godine. Postoji nekoliko verzija intrigantne priče o skulpturi Kupidona, koja je bila "stara" kako bi ličila na retku antiku.

Mikelanđelo Buonaroti je 1496. godine završavao manje narudžbine kada ga je posetio bankar, političar Lorenco de Mediči za koga je već uradio mermernu statuu Svetog Jovana i predložio mu da napravi skulpturu Kupidona u prirodnoj veličini, koju će kada je završi da uvalja malo u zemlju da bi izgledala kao da potiče iz antike. Videvši priliku da brzo zaradi i mogućnost da uđe u uglednije krugove Mikelanđelo je uradio Kupidona po ugledu na skulpture iz starog Rima. Prema jednoj verziji priče, koju je zabeležio Đorđo Vazari u svom delu Životi slavnih slikara, vajara i arhitekata, Mikelanđelo je skulpturu uvaljao u zemlju u koju su dodate određene hemikalije. Druga verzija priče ističe da je trgovac umetničkim predmetima Baldasari del Milaneze Kupidona zakopao u svoj vinograd u Rimu, a zatim prodao kardinalu Rafaelu Riariju, koji je verovao da je reč o antičkom komadu. Međutim, kardinal je ubrzo uvideo da je kupio kopiju i tražio svoj novac nazad, ali je bio toliko impresioniran Mikelanđelom da ga je pozvao na sastanak u Rim.

Narednih godina i vekova skulptura Kupidona prelazila je iz ruke u ruku. Više puta je prodavana ili darivana kao skupoceni poklon. Na tom putu promenila je mnogo vlasnika.

Pročitano 2627 puta

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Razglednica Mikelanđelo Buonaroti - Kupidon