Artnit

Ponedeljak, 16 Juli 2018 11:38

Petar Pan u Kensingtonskom parku - London Istaknut

Bronzana statua Petra Pana, "dečaka koji ne želi da odraste" nalazi se u Kensingtonskom parku, pored Hajd parka u Londonu. Tačnu lokaciju izabrao je autor Petra Pana, škotski pisac i dramaturg Džejms Metju Bari, koji je živeo blizu Kensingtonskog parka i objavio svoju prvu priču o Petru Panu 1902. godine, koristeći ovaj park kao inspiraciju za deo priče. Statuu je modelovao britanski vajar Džordž Džejms Frampton, a postavljena je 1912. godine.

Džejms Metju Bari je počeo da planira statuu Petra Pana 1906. godine. On je snimao fotografije šestogodišnjeg dečaka Majkla Luelina Dejvisa u posebnom odelu Petra Pana, kako bi pomogao vajaru da ponovo osmisli viziju. Ali, Džordž Džejms Frampton je izabrao drugi model za statuu Petra Pana.

Statua Petra Pana je visoka oko četiri metra. Ona ima visoku konusnu formu, poput stabla drveta na čijem vrhu stoji dečak visine osmogodišnjaka, koji svira tanak muzički instrumenat poput flaute, ponekad tumačene kao Panove frule. Stranice drveta su ukrašene malim figurama veverica, zečeva, miševa i vila.

Pročitano 4055 puta Poslednji put izmenjeno Sreda, 10 Juli 2019 10:16

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Razglednica Petar Pan u Kensingtonskom parku - London