Artnit

Četvrtak, 19 April 2018 11:25

Žil Dalu - Naga žena čita Istaknut

Žil Dalu je bio jedan od najslavnijih vajara Francuske XIX veka. Bio je poštovan zbog njegove perceptivnosti, izvršenja i nepretencioznosti realizma. Njegove statuete žena su manje poznate od njegovih drugih dela. Ipak, on je označio početak ovog žanra sa motivom žena na Pariskom salonu 1870. godine. Poznata je njegova statueta Naga žena čita iz 1878. godine, koja se danas nalazi u muzeju Orsej u Parizu.

Statuete Žila Dalua su realističke, prikazuju žene koje neguju bebe, skidaju čarape ili suše noge. Ponekad se može prepoznati Daluova žena koja nikada nije bila profesionalni model, ali se uvek prikazuje kao da je "uhvaćena" u svakodnevnom poslu, češće naga, u intimnosti svog doma. Njegov pogled na žene podseća na Edgara Dega, ali i na neverovatne scene koje su Fransoa Buše i Žan Onore Fragonar naslikali u XVIII veku.

Statueta Naga žena čita je akt od bronze, odliven sa skice od terakote. Prikazana je mlada naga žena koja sedi na stolici u stilu XVIII veka. Glava je okrenuta levo, jer drži knjigu sa strane, bliže svom licu, a njene noge su prekrštene. Statuete sa temom žena koje čitaju su izvajane u različitim materijalima: kamenu, porcelanu i bronzi.

Pročitano 2159 puta Poslednji put izmenjeno Petak, 10 Januar 2020 11:48

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Razglednica Žil Dalu - Naga žena čita