Artnit

Četvrtak, 22 Mart 2018 11:31

Dvojna statua princa Rahotepa i njegove žene Istaknut

Rahotep je bio sin faraona Snofrua, osnivača IV dinastije i njegove prve žene. On je bio general i sveštenik boga Sunca Raa, po kojem je nazvan. Sahranjen je u grobnici u Meidumu sa svojom ženom Nofret. 1871. godine su pronađene statue Rahotepa i njegove žene, koje su veoma dobro očuvane, s obzirom na to da su kapele u grobnici gde su otkrivene u antičkim vremenima bile zapečaćene i očigledno nisu bile poznate sve do njihovog otkrića. Ove statue se danas nalaze u Egipatskom muzeju u Kairu.

Statue princa Rahotepa i njegove žene prikazuje par na prestolima sa visokom naslonima i sa delom za noge. Oni su predstavljeni kao ravnopravni partneri, iako su žene u to doba zapravo zavisile od bogatstva i statusa muškaraca. Monumentalnost je naglašena strogom frontalnošću, zatvorenom kompozicijom i jednostavnim oblicima i naglašena je statičnost. Njihova lica izražavaju istu usamljenost i samouverenost kao i kraljevske statue iz IV dinastije.

Obe statue su visoke oko 120 santimetara. Rahotep je prikazan na prestolu, odeven u belu tkaninu oko bokova, s desnom rukom na prsima i ogrlicom sa amajlijom srca oko vrata. Njegovo telo je mišićavo, a kosa je kratka i crna, oči velike, a usne oštro zarezane. Najzanimljiviji detalji su brkovi, koji su bili vrlo neuobičajeni za muškarca u drevnom Egiptu. Crni hijeroglifi na zadnjoj strani stolice daju njegovo ime i titule, a naziv "kraljev sin od njegova tela" oznaka je za njega kao princa Egipta. Nofret je prikazana sa prekrštenim rukama preko grudi. Na njenom licu su izražene krupne oči i obrve naglašene crnom bojom, dok su puna usta i nos blede boje. Ona nosi crnu periku do ramena sa krugom ukrašenim cvetnim motivom oko glave. Elegantna duga bela haljina pokazuje i kaiševe druge odeće ispod i takođe otkriva ukrašenu ogrlicu oko vrata, na kojoj su rombovi koji su visili bili prvobitno zelene boje i možda predstavljali zeleni kamen. Njene naznake u hijeroglifama na poleđini stolice nazvale su je "znana kralju", što ukazuje da je bila kraljevska pratnja, možda kroz brak sa princem Rahotepom.

Na dvojnoj statui princa Rahotepa i njegove žene, sačuvana je boja koja je davala utisak životnosti. Rahotep je obojen crvenkasto-braon bojom, a Nofretu kremasto-belom. Boje ne odražavaju njihove stvarne boje i stilizovane su prema umetničkim standardima. Ovu razliku u boji između muževa i žena egiptolozi su nazvali "kanonička", jer se više puta prikazuje u zidnim dekoracijama i drugim vajarskim delima širom Egipta. Utisak koji stvara dvojna statua princa Rahotepa i njegove žene je pojačan kristalima koji je stavljan na mesto očiju što ih je činilo vrlo realističnima. Kada su radnici prvi put otvorili grobnicu, pobegli su u strahu jer su pomislili da gledaju žive ljude, zbog totalne refleksije svetlosti baklji u kristalima koje čine oči.

Pročitano 2849 puta Poslednji put izmenjeno Ponedeljak, 30 Decembar 2019 11:48

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Razglednica Dvojna statua princa Rahotepa i njegove žene