Artnit

Sreda, 28 Februar 2018 11:34

Festival ledenih i snežnih skulptura - Harbin Istaknut

Najveći svetski Festival ledenih i snežnih skulptura u Harbinu u severoistočnoj Kini, poznat kao Harbin ledeni festival se za posetioce otvara početkom januara i traje do sredine februara. Festival je prvi put održan 1963. godine, a već posle nekoliko godina prekinut, i obnovljen 1985. godine. Prvi posetioci festivala su bili uglavnom Kinezi, a danas svake godine privuče nekoliko miliona posetilaca iz celog sveta.

Za vreme festivala se pravi najveći ledeni grad na svetu. Ledene i snežne skulpture su podignute u celom gradu, ali postoje dva glavna tematska parka: Sunčano ostrvo koje je rekreativno područje na suprotnoj strani reke Songhua, u kojem se nalazi izložba ogromnih ledenih i snežnih skulptura. Ledeni i snežni svet je područje otvoreno noću, u kome se nalaze osvetljene ogromne zgrade od debelog leda uzetog direktno iz reke Songhua.

Skulpture se prave od leda i snega, osvetljavaju sjajnim bojama i okružuju muzikom. Njihovi specifični obrasci uključuju ledeno cveće, ledenu arhitekturu, životinje, likove iz ctanih filmova i mitova.

Danas Festival ledenih i snežnih skulptura nije samo izložba umetnosti od leda i snega, već i godišnji kulturni događaj za međunarodnu razmenu. Tokom festivala, održavaju se i mnoga sportska takmičenja, kao što su klizanje na ledu, hokej na ledu, ledeni fudbal, skijanje, sankanje. Takođe, su tu i izložbe slika, izložbe kaligrafije, izložbe fotografija, folklorne i plesne predstave, ceremonije venčanja na ledu, trgovinski razgovori, sajmovi.

Pročitano 1656 puta Poslednji put izmenjeno Sreda, 02 Januar 2019 12:29

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Razglednica Festival ledenih i snežnih skulptura - Harbin