Artnit

Četvrtak, 21 Decembar 2017 12:05

Hipokratovo drvo - Kos Istaknut

Grad Kos, koji je glavni i najveći grad na istoimenom ostrvu poznat je po Hipokratovom drvetu, platanu koji se nalazi u centru. Veruje se da ga je zasadio utemeljivač savremene medicine Hipokrat pre 2400 godina i da je oko njega okupljao svoje učenike i prenosio medicinska znanja. Ali, verovatnije je da je stari platan koji se nalazi na istom mestu potomak tog drveta i da je zasađen pre nešto više od 550 godina.

Hipokratovo drvo se nalazi na Trgu platana, ispred Zamka vitezova i pored džamije Gazi Hasan, podignute 1776. godine. Blizu drveta nalaze se dva izvora iz otomanskog doba sa arapskim natpisom koji informiše prolaznika da je to voda Hipokrata. Drvo je tokom godina izdubljeno, a neke grane su podržane metalnom konstrukcijom jer su preteške za oronulo stablo. Obim drveta dostiže 12 metara, a njegov šuplji trup podseća na pećinu.

Originalno Hipokratovo drvo osušilo se pre više vekova, ali Grci veruju da jedan od njegovih potomaka raste na istom mestu. Seme ili reznice sa drveta su rašireni širom sveta. Američki naučnici su od ostataka izvornog platana klonirali jedan primerak koji je zasađen 14. decembra 1961. godine oko prostorije Nacionalne medicinske biblioteke u Betesdi. Mnogi medicinski fakulteti, biblioteke, ustanove imaju ili tvrde da imaju drveće koje potiče od reznica ili semena sa prvobitnog drveta na Kosu.

Legenda kaže da obavezno kada dođete u grad Kos i posetite Hipokratovo drvo, treba ga dodirnuti da biste imali sreće u životu. Prema lokalnoj tradiciji, prve nedelje septembra žene sa ostrva Kos idu na more do izlaska sunca noseći dva grozda, vezu belog luka, maslinovu grančicu i list sa Hipokratovog platana koje stavljaju u vodu da ih "okupa 40 talasa". Zatim dolaze do platana i grle ga, ali pošto je sada ograđen i nepristupačan oko njega naprave krug.

Pročitano 3118 puta Poslednji put izmenjeno Četvrtak, 31 Januar 2019 12:18

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Razglednica Hipokratovo drvo - Kos