Artnit

Sreda, 20 Decembar 2017 11:40

Alberto Moravija - Indijsko siromaštvo može se zapaziti pre svega u tri glavna grada, Bombaju, Kalkuti i Madrasu Istaknut

Džon Varli - Ulična scena, Indija Džon Varli - Ulična scena, Indija

Prosjačenje je krajnja tačka indijskog siromaštva. Njega ne bi bilo, kada ne bi bilo veoma niskih nadnica, stalne nezaposlenosti, nedostatka socijalne pomoći, oskudice stanova i nedovoljnog vaspitanja, kako je to u stvarnosti.

Indijsko siromaštvo, kao što smo rekli, može se zapaziti pre svega u tri glavna grada, Bombaju, Kalkuti i Madrasu. Nije možda puka slučajnost što su sve tri ove varoši koje su osnovali Englezi, u stvari tri varoši zapadnog tipa u kojima je drevno zlo indijskog siromaštva poprimilo moderan oblik. Da bi se opisale siromašne četvrti Kalkute, Bombaja i Madrasa, bilo bi potrebno pero jednog Dikensa ili jednog Balzaka, odnosno dvojice pisaca savremenika industrijske revolucije u Evropi čija mašta nije bila neravnopravna sa, na izvestan način fantastičnom, stvarnošću koju su opisivali. Dakle, tri pomenuta grada su viktorijanski gradovi, podrazumevajući pod ovom rečju zloglasnu mešavinu stilskog eklekticizma, industrijske sumornosti i načina života, što se još danas može zapaziti u četrvrtima "slums" u Londonu ili Glazgovu.

Ali, prisećanje na Englesku nije dovoljno; treba zamisliti šta mogu postati neke ružne trgovačke ulice ili izvesna naselja engleskih radnika u žarkoj, zagušljivoj, fantastično vlažnoj klimi tropskih krajeva. Evo, na primer, jedne velike ulice u Kalkuti koja iz daleka izgleda skoro veličanstvena iako je veoma ružna, baš kao neke ulice u Londonu, sa svojim profilima kupola, tornjeva, tornjića, napola gotskih napola orijentalnih, što se ocrtavaju prema nebu.

Iz putopisa O Indiji

Pročitano 2219 puta

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Razglednica Alberto Moravija - Indijsko siromaštvo može se zapaziti pre svega u tri glavna grada, Bombaju, Kalkuti i Madrasu