Artnit

Utorak, 20 Juni 2017 13:07

Privezak ptica Istaknut

Tropska Kostarika je stanište ogromnog broja vrsta ptica, od kojih su mnoge stekle simboličke dimenzije u opisima u kamenu. Poznata je skulptura Privezak ptica koja datira iz I do V veka i potiče iz atlantskog regiona Kostarike, koji je bio jedan od dva osnovna područja primene žada u davna vremena. Ove oblasti su bile uglavnom povezane sa karakterističnim stilskim karakteristikama žada i drugih antikviteta. Skulptura Privezak ptica se danas nalazi u muzeju umetnosti Metropoliten u Njujorku.

Skulptura Privezak ptica, dimenzija 6.7 x 1.9 x 4.7 santimetara, napravljena je od žada (zelenog, plavog ili belog minerala). To je silikat natrijuma, aluminijuma i gvožđa i pripada grupi piroksena velike jasnoće, koju ima ptica tukan.

Na skulpturi Privezak ptica, koja prikazuje jednu od najneobičnijih ptica, tukana ističe se veoma veliki kljun na glavi sa istaknutim okom. Ipak, njegov uspravni stav i spuštena krila ukazuju na to da je figura antropomorfna, što znači da je možda maskirana ili transformisana.

Pročitano 2161 puta

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Razglednica Privezak ptica