Artnit

Nedelja, 21 Maj 2017 10:15

Kamil Klodel - Godine zrelosti Istaknut

Remek-delo francuske vajarke Kamil Klodel, učenice čuvenog francuskog vajara Ogista Rodena, grupa Godine zrelosti, poznato i po nazivu Zrelost bilo je izloženo u gipsu 1899. godine, pre nego što je urađeno u bronzi 1902. godine. Veruje se da je originalno delo koje je naručila francuska država 1895. godine, uništila Kamil Klodel posle drugog livenja 1913. godine. Danas se ova grupa nalazi u muzeju Orsej u Parizu.

Grupu Godine zrelosti čine tri nage figure, zavijene plutajućim draperijama koje naglašavaju brzinu pokreta. Mlada žena je na kolenima, a njene raširene ruke izgledaju kao da su upravo puštene iz stiska ruke starijeg čoveka u naručju starije žene, koja kao da ga ubeđuje da ide napred, daleko od mlade žene.

Grupa Godine zrelosti je simbolički rad, kojim je Kamil Klodel prikazala svoje razmišljanje o ljudskim odnosima. Naziv grupe ukazuje na alegoriju starenja, u kome čoveka u poslednjim godinama zrelosti, koji je glavna figura grupe napušta njegova mladost i on se kreće ka starosti i smrti, dok pruža nemoćnu ruku prema mladosti.

Pročitano 2537 puta

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Razglednica Kamil Klodel - Godine zrelosti