Artnit

Četvrtak, 18 Maj 2017 10:49

Andrea del Verokio - David Istaknut

Italijanski vajar, zlatar i slikar Andrea del Verokio je bronzanu statuu Davida najverovatnije izvajao između 1473. i 1475. godine. Statuu je naručila porodica Mediči, a popularna legenda kaže da je model za statuu bio lep učenik iz njegove radionice, mladi Leonardo da Vinči. Danas se ova statua nalazi u nacionalnom muzeju Barđelo u Firenci.

Statua Davida je visoka 125 santimetara i predstavlja mladog Davida, budućeg kralja Izraelaca, trijumfalno postavljenog iznad glave ubijenog Golijata. Postavljanje Golijatove glave je bilo izvor rasprave istoričara umetnosti. Neki istoričari umetnosti su tvrdili da bi glavu trebalo postaviti između Davidovih nogu, dok su drugi tvrdili da je treba postaviti na Davidovoj desnoj strani, ukazujući na povezanost dijagonala.

Statua Davida je dobila republikansko značenje slično Donatelovom Davidu. Statua Donatela je naga i ranjiva i odlikuje je uglastost kontrasta sa dvosmislenošću i čulnošću, dok je Verokijeva statua Davida elegantno obučena, drži mali mač u jednoj ruci, a svoju drugu ruku drži samouvereno na kuku i gleda trijumfalno na posmatrača. Figura se treba posmatrati u krugu, nedostaju anatomska preuveličavanja i psihološke posledice ili kompleksnost Donatela. Ali naprotiv, ova figura je savršeno potamnjena i trebalo je da bude cenjena zbog svoje izuzetne patine.

Pročitano 2982 puta

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Razglednica Andrea del Verokio - David