Odštampajte ovu stranicu
Sreda, 15 Februar 2017 11:57

Ogist Roden - Adam Istaknut

Moćno izražajna skulptura Adama Ogista Rodena, takođe poznata i kao Senka iz Vrata pakla prvobitno je trebalo da bude uparena sa skulpturom Eve na bočnom bronzanom portalu koji je naručila francuska vlada za Muzej dekorativnih umetnosti u Parizu. Skulptura Adama iz 1880. godine je izložena na Pariskom salonu pod nazivom Stvaranje čoveka 1881. godine. Iako zgrada muzeja nikada nije izgrađena i portal nije završen kako je prvobitno zamišljen, Roden je istraživao izražajni potencijal ljudskog tela. 1938. godine portal u bronzi je postavljen na ulazu u Muzej Roden u Parizu, gde se danas nalazi skulptura Adam.

Freska Stvaranje Adama Mikelanđela Buonarotija na tavanici Sikstinske kapele u Rimu inspirisala je pozu skulpture Adam. Ogist Roden rotira Mikelanđelovu oslikanu figuru zavaljenog Adama, gest primanja života od Boga stavlja u desnu ruku skulpture, dok je leva ruka pozajmljena od mrtvog Isusa Hrista iz Piete u katedrali u Firenci.

Skulptura Adam, visoka 198 santimetara snažno izražava agoniju beskrajne patnje, izazvane prvobitnim grehom. Dobro razvijena muskulatura, što ukazuje na veliku fizičku snagu je u suprotnosti sa bizarnom pozom, koja ukazuje na mučeno biće. Pokazujući prstom prema zemlji, Adam Ogista Rodena kao da naglašava svoje zemaljske veze, dok Mikelanđelo Buonaroti pokazuje čoveka u trenutku kada mu Bog daje božansku iskru života.

Pročitano 2948 puta
Stefan Tanasijević

Najnovije:

Srodni članci