Artnit

Sreda, 08 Februar 2017 11:40

Đan Lorenco Bernini - Meduza Istaknut

Mermerna skulptura italijanskog vajara Đan Lorenca Berninija, Meduza predstavlja istoimeni lik iz klasičnog mita, ženu sa kosom poput zmija čiji pogled može pretvoriti posmatrače u kamen. Meduza je prikazana kao monstruozna i živa, ali ne kao što su je mnogi umetnici predstavljali, kao poražena figura sa odsečenom glavom. Njen tačan datum nastanka je nepoznat, ali verovatno je bila izvajana oko 1630. godine. Danas se ova skulptura nalazi u Kapitolskom muzeju u Rimu.

Skulptura Meduza prikazuje glavu i ramena monstruozne žene sa kosom nalik na zmije sa sjajem petrifikacije. Prikaz Đan Lorenca Berninija opisuje agoniju početne dramatične transformacije Meduze. Njeno lice je izvijeno bolom i anksioznošću, usta su otvorena i izgleda kao da plače.

Delovi lica skulpture Meduza su veoma preuveličani, što je dovelo do spekulacija da je njih izvajao neko drugi, a ne Đan Lorenco Bernini. Delove skulpture koje je izvajao Bernini su teške, naglašene obrve i grub tretman zmija. Takođe, senzualno mesnat kvalitet obraza i usana, polirana preciznost lica, namučeno lice Meduze i izraz lica, kao i neobičnost obrade ukazuju na rad Berninija.

Pročitano 2839 puta

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Razglednica Đan Lorenco Bernini - Meduza