Artnit

Četvrtak, 02 Februar 2017 12:20

Fernand Knopf - Mlada Engleskinja Istaknut

Belgijski slikar simbolista, vajar i dizajner Fernand Knopf je 1898. godine imao čast da bude jedan od gostiju na Prvoj bečkoj secesiji. On je izložio šesnaest slika i četiri skulpture, uključujući i skulpturu Mlada Engleskinja iz 1898. godine, poznatu i po nazivu Budućnost. Ova skulptura se danas nalazi u muzeju Orsej u Parizu.

Iako je Fernand Knopf skulpturi Mlada Engleskinja dao karakteristike svoje sestre Margaret sa kojom je bio veoma blizak, ona ima njegove bledoplave oči. To može biti ekspresija mita koji je fascinirao simbolističke umetnike: originalni hermafrodit koga pominje Platon u delu Gozba, dvostruko biće koje je Zevs isekao na pola u trenutku besa. U skladu sa svojim nazivom Mlada Engleskinja, skulptura možda izražava Knopfov san da se pridruži Margaret, njegovoj obožavanoj sestri.

Lobanja biste Mlada Engleskinja je isečena preko čela. Neki snimci pokazuju mermernu bistu sa krunom od lišća, dok je najstarija fotografija ne pokazuje ni sa maramom ni sa krunom. Danas joj je čelo ukrašeno sa lovorovim vencem.

Likovni kritičar mađarski Jevrejin Ludvig Heveši opisuje bistu Mlada Engleskinja kao: "Idealnu ženu u belom mermeru, ćutljivu... (...) istaknutu sa tragovima boje izuzetne prefinjenosti. (...) Prolazna forma se usklađuje savršeno sa ovim tretmanom u boji. Ovde takođe, osećamo senzualnost, ali Knopfova senzualnost ima nešto vampirizovanog u tome."

Pročitano 2028 puta

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Razglednica Fernand Knopf - Mlada Engleskinja