Artnit

Sreda, 11 Januar 2017 11:58

Pol Gogen - Idol sa školjkom Istaknut

Pol Gogen je sa svojim dletom otišao u Okeaniju. Razočaran što nije više mogao naći autentične umetničke predmete, vežbao je sa priborom napravljenim od drveta guava pre nego što je izvajao komad čeličnog drveta, skulpturu Idol sa školjkom u septembru 1892. godine. Ova skulptura se danas nalazi u muzeju Orsej u Parizu.

Maorske skulpture koje se pojavljuju na Gogenovim slikama 1892. godine su njegov izum, jer nije bilo monumentalnih radova koji su ostali na ostrvu. Sa nepoznatom tehnikom skulpture, Gogen je izložio svoju unapređenu "nesvesnu divljačku" prirodu više nego u njegovom slikarstvu.

Skulptura Idol sa školjkom prikazuje boga, koji sedi u lotos položaju sa ustima punim kanibalističkih zuba napravljenih od ždrela zuba papagaj ribe i istetoviranim nogama. Grudi i pojas su napravljeni od sedefa. Dve figure se ponavljaju na desno i levo od glavne figure. Ramena i ravni prsti nalik na grabulje, polusavijene noge ukazuju na seksualne pokrete tamure plesa. Kuka ribe na ušima su elementi maorske dekoracije. Sekundarni bogovi koji su obeležavali granice svetog mesta sa ravnim lobanjama ukrašavaju osnovu štita.

Pročitano 2778 puta Poslednji put izmenjeno Subota, 12 Septembar 2020 10:31

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Razglednica Pol Gogen - Idol sa školjkom