Odštampajte ovu stranicu
Četvrtak, 28 Juli 2016 13:09

Mermerna statua Afrodite Istaknut

Tokom helenističkog perioda u Grčkoj, statue boginje Afrodite su postale veoma popularne. Najpoznatija je mermerna statua Afrodite sa Knidosa, koju je izvajao čuveni vajar Praksitel u IV veku pre nove ere, i veruje se da je prvo veliko delo koje opisuje nagu boginju. Otprilike u isto vreme Praksitel je izvajao, još jednu statuu Afrodite sa Knidosa sa draperijom. U ovim statuama slavi se žensko telo i one postaju ideal lepote, proporcije i gracioznosti. Mnogi umetnici su izvajali njene kopije i tokom vremena, gest i stav Afrodite sa Knidosa su konvencionalizovane. Poznata kopija mermerne statue Afrodite iz III ili II veka pre nove ere nalazi se u muzeju umetnosti Metropoliten u Njujorku.

Mermerna statua Afrodite je visoka 158.8 santimetara. Prikazana je kao da je iznenađena u svom kupatilu. Originalno, njene ruke su ispred i skrivaju grudi i pubis prikriva naglašenu seksualnost.

Mermerna statua Afrodite je slična drugoj romanskoj kopiji, Veneri Mediči, koja je stajala u galeriji Ufici u Firenci od 1688. godine. Položaj glave nije pod znakom pitanja, jer nije prekinuta kada su se drugi delovi slomili i ruke bile nepovratno izgubljene. Na stubnoj ploči je levo stopalo, sa delom potpore delfina i drvenog torza i trag nestale desne noge, obnovljene od odlivaka, za statuu u dva dela, koja se pridružila odlivcima uzetih od potkolenica Venere Mediči. Oni koji su kopirali statuu dodali su manje detalje delfina, u kojima stilske konvencije dolaze do izražaja.

Pročitano 3159 puta Poslednji put izmenjeno Utorak, 22 Septembar 2020 11:23
Stefan Tanasijević

Najnovije:

Srodni članci